Најјача магнетна резонанца у Србији стигла у Нови Сад

Голубица, ЧЕТВРТАК 13.06.2019.

У Клинички центар Војводине у Новом Саду стигао је нови апарат за магнетну резонанцу, који ће бити смештен у Центру за радиологију.

Покрајинска влада је прошле године донела одлуку о куповини магнета, а јавна набавка је расписана у септембру. Вредност новог апарата је 154.138.260 динара.

Новосадске здравствене установе донедавно су имале три апарата за магнетну резонанцу: два у Институту за онкологију Војводине у Сремској Каменици и један у Клиничком центру Војводине.

Постојећи апарат за магнетну резонанцу, који се сад користи, набављен је пре 11 година, још 2008, и још увек је у функцији, сазнајемо у КЦВ-у.

Да би се обезбедио улазак камиона с опремом а да би опрема могла стићи до Центра за радиологију, морао је да се скине и део ограде Клиничког центра. У току је припрема просторије у коју ће бити ова ј савремени апарат, и уграђује се клима.

Крајем прошле године Покрајинска влада купила је магнетну резонанцу за Дечју болницу у Новом Саду, а осим набавке апарата за Клинички центар, ове године ће бити купљен и један савремени магнет за Институт за онкологију. Тако ће новосадске болнице уместо три апарата, као донедавно, имати шест уређаја за магнетну резонанцу.

Из покрајинског буџета у здравство Војводине ове године ће, по ранијим најавама, бити уложено више од две и по милијарде динара, од чега се обнавља инфраструктура и набавља опрема.

Тиме се наставља тренд из претходне године, када су купљене три магентне резонанце, од којих је једна у Дечјој болници, као и девет ЦТ апарата, 18 рендгена, 30 ултразвучних апарата и 27 различитих ендоскопских уређаја. Ове године следи и набавка покретног мамографа.

Нова магнетна резонанца је по перформансама најјача у Србији и ниједан клинички центар нема тако савремен уређај, рекао је управник Центра за радиологију професор др Виктор Тил.

По његовим речима, апарат ће значајно повећати број пацијената којима је потребан тај преглед, али ће користити и у научне сврхе.

Како је додао, нови магнет ће бити монтиран и оспособљен за рад у наредних десет до 12 дана јер је већ спремна просторија у којој ће бити смештен.

Тил је истакао и да КЦВ у понедељак добија два најсавременија ЦТ апарата, од којих ће један бити смештен у Ургентном центру, а други у Центру за радиологију.

Дневно 300 пацијената прође дијагностичке процедуре у Ургентном центру и Центру за радиологију, а сада ћемо на располагању имати пет ЦТ апарата и два магнета, додао је др Тил.


За набавку магнетне резонанце у Дечјој болници Покрајинска влада је издвојила 100 милиона динара, а више од 23 милиона динара уложено је у изградњу објекта.

То је једина установа у Војводини у којој сада деца узраста до 18 година могу бити снимана магнентом резонанцом, а пре тога су сви којима је било потребно то снимање ишли или у Клинички центар Војводине или у Институт за онкологију, односно у Општу болницу у Суботици.

Годишње је на магнету снимано између 1.000 и 1.500 деце, а откако је набављен овај уређај за Дечју болницу, ослобођени су и термини који су били одвајани за најмлађе пацијенте у три војвођанске здрвствене установе.

При томе, деца су на снимање у друге установе морала да иду у пратњи лекара и да буду успавана или седирана да би била снимљена, а сада то више не треба.

 

 

Извор: Дневник, Љубица  Петровић

Повезане објаве