Ниси сама, пријави насиље!

Голубица, ПОНЕДЕЉАК 25.11.2019.

Данас је почела глобална кампања „16 дана активизма борбе за женска права“.

Женска одборничка мрежа Скупштине Града Новог Сада и Комисија за родну равноправност, данашњом посетом и донацијом сигурној женској кући желела је да показе по ко зна који пут, да све ове жене које смо данас посетиле нису саме.

„За нас ова кампања траје 365 дана у години, јер све градске институције свакодневно делују на сузбијању насиља у било којем облику, а посебно према слабијем полу“, изјавила је председница Женске одборничке мреже у Скупштини Града Новог Сада, Мирјана Василић.

У породичном насиљу у овој години, страдало је 28 жена, а само две су се јавиле некој надлежној институцији. Закон јасно каже да свако ко примети одређени вид насиља, дузан је да исто и пријави, али назалост у Закону нема правне норме о кажњавању за оног ко насиље не пријави.

Град Нови Сад је подржао ову глобалну светску кампању.  Градска кућа и сат на Петроварадинској тврђави ће бити осветљени наранџастом бојом. 10. децембра на Међународни дан људских права на Тргу Слободе уз дељење промотивног материјала, биће  симболички затворена кампања 16 дана активизма, а ми ћемо наставити и даље да се боримо за једнака права свих“ – Закључује, Мирјана Василић.

Ниси сама, пријави насиље. Такође, најављени је да ће Женска одборничка мрежа Скупштине Града Новог Сада отворити свој профил на друштвеним мрежама, јер су становишта да ће жене жртве насиља, насиље пријавити путем овакве комуникације.

Извор: Голубица

Повезане објаве