Нови Сад добија градску болницу

Голубица, ПОНЕДЕЉАК 06.05.2019.

Недавно усвојеним новим Законом о здравственој заштити Покрајина је добила нове надлежности и тиме ће практично у потпуности контролисати цео здравствени систем на територији Војводине, осим апотека које остају у надлежности локалних самоуправа.

Покрајински секретаријат је оформио Радну групу у којој су представници здравствених установа са територије целе Војводине, института и завода за јавно здравље, Покрајинског фонда за здравствено осигурање, који су дужни да у сарадњи са локалним и покрајинским нивоима власти у наредних 60 дана изнесу предлог мреже здравствених установа. То ће направити узимајући у обзир и анализирајући здравствено стање и старосну структуру становништва, капацитет и распоред здравствених установа, степен урбанизације, развијеност, саобраћајну повезаност, потребни обим здравствене делатности и њену доступност, као и економске могућности и друге чиниоце.

Секретар каже како се у јавности често чује да је садашњи систем нефункционалан, да се преплићу кадрови, као и примедбе на лошу доступност здравствене заштите, посебно у мањим срединама, те да је неповољно законско решење из 2005. године када су се велики здравствени центри поделили на домове здравља и опште болнице и да такав систем не може да функционише.

Покрајински секретаријат са Министарством здравља већ је предузео све мере да координише ове активности. Након завршетка анализе, знаће се и број и врста здравствених установе које ће убудуће постојати на територији Војводине, а др Гојковић очекује да Радна група заврши посао током лета.

 

Извор: Голубица

Повезане објаве