НОВИ САД ДОНИРАО 10 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ЛЕЧЕЊЕ ДЕЦЕ У ИНОСТРАНСТВУ

НОВИ САД ДОНИРАО 10 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ЛЕЧЕЊЕ ДЕЦЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Голубица, ПОНЕДЕЉАК, 23.12.2019

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министар здравља Златибор Лончар потписали су четврту годину за редом  Уговор о донацији Града Новог Сада Буџетском фонду за лечење обољења која се не могу лечити у Републици Србији. Буџетски фонд је основан како би се обезбедила додатна финансијска средства за лечење пацијената за које Републички фонд за здравствено осигурање не може да обезбеди довољан износ од уплате доприноса за обавезно здравствено осигурање.

– Нема већег задовољства него кад на крају године успете да остварите тако добре резултате у буџету, да можете да наставите једну лепу, позитивну причу коју су Новосађани започели пре четири године са Министарством здравља. Наиме, и ове године, наши суграђани, захваљујући одговорном односу према јавним финансијама, буџету, према свом граду, настављају да помажу Фонд при Министарству за лечење деце од тешких болести у иностранству. Успели смо да уштедимо и да уплатимо 10 милина динара у тај Фонд, уз досадашњих 30 милиона претходних година и поносни смо на ту чињеницу. Наша највећа победа је управо осмех деце и задовољствo њихових породица којима директно помажемо, и наставићемо са показивањем солидарности кроз овакве и сличне акције. Увек ћемо настојати да са  Министарством здравља будемо карика у чврстом ланцу помоћи нашим грађанима, посебно оним најмлађима – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Министар здравља Златибор Лончар захвалио се Новом Саду на подршци и истакао да ресорно министарство истовремено предано ради на више колосека у погледу здравствене заштите најмлађих којима је неопходно лечење у иностранству.

– Укупно је 483 малишана добило помоћ од Фонда од кад је почео са радом. Један део малишана је дошао до дијагнозе у иностранству, други део је отишао у иностранство где је лечен, а већина деце је и излечена. За више од 40 страних стручњака смо финансирали долазак у Србију како би помогли нашој деци лечењем. До сада смо на те интервенције потрошили преко милијарду и сто милиона динара. Фонд ради крајње транспарентно, тренутно стање на рачуну је око 150 милиона динара, а наредне године Држава ће у њега уложи додатних 350 милиона динара. Овај Фонд пре пет година није ни постојао и људи у Србији нису имали опцију да децу лече преко буџетског фонда. Поред тога, ми паралелно унапређујемо наш здравствени систем, едукујемо наше стручњаке да могу да препознају и лече децу најсавременијим методама у Србији, набавили смо иновативне лекове по које се раније ишло у иностранство, као и модерну опрему за лечење. Мислим да је ово добро системско решење, у оквиру којег су крајње поједностављене процедуре за лечење, а сада имамо и уговор са Владином авио-агенцијом која превози болесну децу до иностране болнице, када не постоје редовне авио линије, што је новина у Србији која одлично функционише – изјавио је Златибор Лончар и додао да је у целој Србији, Нови Сад и даље једина локална самоуправа која на овај начин помаже Фонду.

Нема Коментара

Поставите Коментар