Нови Сад на конференцији „Година европског културног наслеђа“

Голубица, УТОРАК, 06. НОВ 2018, ИЗВОР: Голубица

Председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и члан Градског већа за културу Далибор Рожић бораве у Фиренци где учествују на првој конференцији градова који су били или ће бити европске престонице културе, под називом „Година европског културног наслеђа“.

Прва конференција одржава се од 5. до 7. новембра у италијанском граду, а учесници, представници градова, заједно разматрају теме из области културе, али и улоге и утицаја културе на туризам, привреду, економију.
Мото конференције је „Јединствени у различитости“ и ово је прилика да се потпишу повеље о заштити културног наслеђа, неговању културе различитости и дизању свести да је културна баштина важан фактор у напретку економије и побољшању услова живљења грађана.
Добијањем титуле Европске престонице културе, Нови Сад се нашао у кругу 40 европских градова који се препознају по високом степену неговања културе и који су у претходном периоду носили ову престижну титулу. Прва европска престоница културе била је Атина 1985. године, а затим следе градови као што је Фиренца, Париз, Мадрид, Берлин и други.

Повезане објаве