НОВИ САД: 10 милиона динара за лечење деце у иностранству

Голубица, ЧЕТВРТАК 27.12.2018, Извор: Голубица

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министар здравља Златибор Лончар потписали су Уговор о донацији Града Новог Сада Буџетском фонду за лечење обољења која се не могу лечити у Републици Србији. Буџетски фонд је основан како би се обезбедила додатна финансијска средства за лечење пацијената за које Републички фонд за здравствено осигурање не може да обезбеди довољан износ од уплате доприноса за обавезно здравствено осигурање. – Овај уговор потписан је у име свих Новосађана, а Град је обезбедио 10 милиона динара као подршку лечењу наших најмлађих сународника у иностранству.

Захваљујући грађанима и одговорној политици управљања јавним финансијама, били смо у могућности да дупло повећамо износ у односу на претходне две године када смо донирали по пет милиона динара. Позивам и друге локалне самоуправе да се, у складу са својим могућностима, прикључе и помогну онима којима је то потребно. Наши најмлађи, који су тек започели живот, морају на време да добију лечење, а они и њихове породице да рачунају на подршку своје државе.

Сигуран сам да ће Нови Сад, захваљујући својим грађанима и снажној привреди, наставити да подржава овакве активности Владе Републике Србије и Министарства – нагласио је Милош Вучевић. Министар здравља Златибор Лончарзахвалио се Новом Саду на континуираној подршци и на томе што је препознао да Буџетски фонд заиста помаже грађанима и да ради транспарентно. – Фонд је до сада послао на лечење преко 140 малишана, преко 250 узорака крви послато је у лабораторије у инoстранству, да би се утврдила дијагноза, и довео је на десетине страних стручњака да помогну пацијентима у Србији. Ради се о лечењу изузетно ретких болести, и ни један мањи систем нема могућност да развија тај део медицине, па је и донета стратегија да се само у неколико центара у свету лече таква обољења.

Потребно је да се знања и искуства у лечењу ретких болести централизују, како би оболелима могло да се максимално помогне и да би се пратили резултати – изјавио је Златибор Лончар. Према његовим речима већ у прве две недеље јануара следеће године троје, четворо деце из Новог Сада, путем овог Фонда, ће отићи у иностранство на лечење које им спашава живот. Нови Сад, 27. децембар 2018. године

Повезане објаве