НОВОСАДСКА ТОПЛАНА ОТПОЧЕЛА ГРАЂЕВИНСКУ СЕЗОНУ 2019. ГОДИНЕ

Голубица, УТОРАК 07.05.2019.

Након што су се стекли услови дефинисани Одлуком о производњи, дистрибуцији и снабдевању топлотном енергијом из Топлификационог система Града Новог Сада (званично измерена температура спољашњег ваздуха у периоду од 19. до 21. априла у 21 час виша од +12оС),  22. априла 2019. године завршeна је грејна сезона 2018/2019.

Одмах по завршетку грејне сезоне, у складу са Одлуком, приступило се припремним радњама за радове на ремонту и ревитализацији техничког система, како би све у потпуности било спремно за октобар 2019. године, односно за почетак наредне грејне сезоне.
Наиме, отпочети су радови на топлотним изворима, тачније на котловским постројењима, док су радови на реконструкцији Топлане „Југ“ интензивирани, где је у плану и изградња когенерационог постројења. Такође, појачана је и динамика радова на санацији вреловодне мреже. У току су радови на 4 локације у граду на реконструкицији дотрајалих деоница, а за петак, 10. мај планиран је почетак радова на вреловоду у самом градском језгру.

С обзиром да је ЈКП „Новосадска топлана“ увелико отпочело с инвестиционим радовима, као и са радовима на ремонту и ревитализацији делова топлификационог система, технички је неизводљиво да се изнова отнпочне испорука топлотне енергије за грејање. Чак и када би била донета таква одлука, с испоруком би, због поменутих радова, могло да се крене најраније за 5 до 6 дана, што би свакако оставило последице и по стабилност и исправност система, а самим тим и по несметан и правовремен почетак грејне сезоне 2019/2020. године.

Важно је напоменути да поновно покретање котлова и испорука топлотне енергије за грејање није питање ничије слободне воље или личне одлуке, већ питање поступања у складу са одговорним планирањем времена за обављање свих неопходних радњи како почетак наредне званичне грејне сезоне не би био доведен у питање.

 

Извор: Голубица

Повезане објаве