НОВОСАДСКО УЛАГАЊЕ У КУЛТУРУ НА ЕВРОПСКОМ НИВОУ

Нови Сад успоставља европске стандарде у области културе у многим сегментима, па тако и у издвајањима из буџета за културу који је достигао, негде чак и претекао, европске градове. Од добијања титуле Европске престонице културе Нови Сад је са 4,53% колико су износила буџетска издвајања Града за развој културе у 2016. када је град и понео ласкаву титулу, досегао 8,68% колико је издвајање за културу у буџету за 2020. годину. 

Поједини европски главни градови издвајају за културу из укупног градског буџета углавном до 10 процената – Мадрид 3,65%, Париз  5,07%, Љубљана 9,88%. У тим просецима се налазе и градови-кандидати за титулу Европске престонице културе, где проценти варирају од 1 до рекордних 15. Од британског Лидса који је 2018. издвојио нешто више од 1% у те сврхе, до 15,6% које је 2017. издвојио мађарски град Веспрем.

– Ово су утолико важнији подаци када се зна да се укупни буџет Града за област културе од 2012. године увећао дупло, а да мимо рекордних улагања у инфраструктуру, у просторе за културу, у наредне две године, отварамо могућност за развој културне сцене и кроз програмске конкурсе у вредности од готово 700 милиона динара. Ако на то додамо редован рад установа културе које имају седиште у Новом Саду, чињеница је да је култура поново један од најважнијих покретача развоја града – рекао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Током 2020. и 2021. године Град Нови Сад ће кроз више од 20 отворених позива дати прилику да се у будућој Европској престоници културе представе, не само актери локалне, већ и целокупне српске културне сцене. Филм, повезивање са интернационалном уметничком сценом, нематеријално наслеђе, уређење мањих јавних површина, књижевност, уметничке резиденције, програми на отвореном, савремено стваралаштво, креирање програма у културним станицама, само су неке од тема предстојећих конкурса.

Градска управа за културу већ је покренула четири конкурса, а „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ један. Како би се заинтересовани ближе упознали са условима већ отворених конкурса, али и оних који су планирани у наредном периоду, организују се  „Инфо дани“, о којима се циљана јавност благовремено обавештава.

Конкурси из области културе у Новом Саду су следећи:

Извор: Голубица

Повезане објаве