ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА НОВОГ САДА

Голубица, ПЕТАК, 16. НОВ 2018, ИЗВОР: Град Нови Сад

Слава Града Новог Сада – Ђурђиц свечано је обележена у Градској кући у присуству бројних званица и представника верских заједница. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић учествовао је у церемонији сечења славског колача и благосиљања славског жита, након чега је беседу одржао Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки, сомборски и сегедински господин Иринеј уз саслужење Епископа мохачког Исихија и новосадског свештенства.

– Без обзира на то да ли идете у цркву или не, и којој религији, нацији припадате, Свети Ђорђе је заштитник Града Новог Сада и свих нас који у њему живимо. Велики град са богатом традицијом и културом, којег карaктерише јединство различитости, треба да има свог заштитника. Моја порука је да верујемо у своје циљеве и да се за бољу будућност боримо старим занатима, али и савременим технологијама. Да радимо на томе да више људи дође у Нови Сад, него што из њега одлази, и да сви живимо сложно, као велика породица. За мене је ово празник љубави, за коју је Патријарх Павле рекао да је највећа ствар на свету, јер се једино љубав дељењем увећава. Зато треба да будемо добре комшије, добри Новосађани и да волимо свој град – истакао је градоначелник Милош Вучевић и додао да су све традиционалне верске заједнице консензусом донеле одлуку да Ђурђиц буде слава Града Новог Сада.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић постао је нови кум славе Града Новог Сада и том приликом нагласио да је то за њега велика част.

– Поред тога што је град културе у којем је седиште веома важних институција, Нови Сад је најпре познат по људима широког срца и као отворена средина у којој има места за све – рекао је Милићевић и пожелео да се Нови Сад развија у сваком смислу.

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки, сомборски и сегедински господин Иринеј у свом обраћању нагласио је да је лик Светог Георгија прихватљив за све хришћане али и за припаднике других конфесија.

– Време ровова и подела међу људима је једнако усмерно против свих нас, јер је будућност у слози, љубави и заједничком животу – казао је Епископ Иринеј и обавестио присутне да је на његов предлог, Свети синод на челу са Његовом светошћу Патријархом, одликовао градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, председника Покрајинске владе Игора Мировића и одборника градске и посланика покрајинске скупштине Ђурађа Јакшића, орденом светог Симеона Мироточивога.

Повезане објаве