ОБНОВЉЕНЕ УЛИЦЕ У ПОДГРАЂУ ПЕТРОВАРАДИНА

Голубица, ПОНЕДЕЉАК 28.10.2019.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министар привреде Горан Кнежевић обишли су локалитете у Петроварадину где су недавно завршени радови на изградњи улица Проте Михалџића, дела Лисинског и дела улице Владимира Назора, а те радове су заједнички финансирали Република Србија преко Министарства привреде и Град Нови Сад, преко Управе за грађевинско земљиште и инвестиције, у укупној вредности од 124.801.258 динара. Према уговору, а након закључења Анекса I и повећања вредности, у укупном износу са ПДВ Република учествује са 33,46%, а Град са 66,54%. Поред тога, завршени су и радови које је финансирао Град Нови Сад, а у питању је изградња јавног осветљења вредности близу 15 милиона динара.

– Ово је једна у низу инвестиција у Петроварадину која се тиче обнове, реконструкције и очувања Петроварадинске тврђаве са Подграђем, који је неодвојиви део тврђаве. Задовољан сам како изгледа Трг проте Михалџића, као и улице које га опасују, јер заједно стварају потпуно нов, прелеп амбијент. Добили смо један нови јавни простор где ће људи уживати, проводити време, шетати и упознавати се историјом града. У питању је инвестиција коју смо заједно радили са Министарством привреде и представља добар пример да може заједнички да се ради када имате добре и спремљене пројекте. Ово је само део приче о улагању у Подграђе, јер смо ми до сада инвестирали скоро пола милијарде динара, укључујући овај трг, фасаде и кровове. Посебан бенефит је што смо у оквиру ових радова, наишли на велико археолошко налазиште. То нас јесте мало успорило, али пронашли смо нешто што је од велике археолошке и културолошке вредности, а то су делови старе тврђаве. Идеја је да тај део који смо оставили под земљом, учинимо транспарентним за грађане и туристе како би могли да се упознају са тим како је некада Тврђава изгледала. Хвала министру Кнежевићу на подршци, а ми смо као локална самоуправа спремни да наставимо да конкуришемо за друге пројекте код Министарства за следећу годину. Тежимо да полако претварамо Подграђе у пешачку зону, у својеврсну туристичку оазу. На основу последњих истраживања, резултати показују да већина људи пружа апсолутну подршку да то буде пешачка зона. Идеја нам је да реконструишемо Београдску улицу, да вратимо калдрму и да је амбијентално и инфраструктурно претворимо у шеталише – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Улица Ватрослава Лисинског је ширине 3.50 метара, са коловозом од турске калдрме и тротоарима од камених плоча. У улици Лисинског обављени су археолошки радови и пронађен је канализациони колектор из 18. века који је рестауриран. Завршени су сви предвиђени радови на саобраћајницама, а канализација и водовод су реконструисани. Улица Владимира Назора има променљиву геометрију, односно ширина улице у делу према Београдској је 3.50 метара, а после укрштања са Улицом проте Михалџића, према цркви, ширина је пет метара са двосмерним саобраћајем. Улица се завршава рампом, према даљој површини посебне намене. Изведено је 110 метара канализационе мреже са сливничким везама. Изграђени су коловоз, пешачка стаза и паркинзи. Улица проте Михалџића добила је правилну геометријску дефиницију, постала једносмерна улица ширине 3.50 метара, са косим паркиралиштима, местимично са обе стране. На делу Улице проте Михалџића (од Владимира Назора до теретног улаза у болницу) завршена су археолошка истраживања, а резултат су два валоризована налазишта у источној зони улице.

Министар привреде Горан Кнежевић нагласио је да је Нови Сад град будућности, младих, културе, а од скоро и град инвестиција.

– Само у претходних неколико година, овде је запослено више хиљада људи у фабрикама, у индустрији, а то значи богатији буџет Града Новог Сада. На основу тога се могу издвајати паре за овакве пројекте, који су одлични. Ми ћемо увек учествовати у свим квалитетним пројектима које предложе локалне самоуправе– рекао је министар Горан Кнежевић.

 

Извор: Голубица

Повезане објаве