Одржана Свечана академија поводом 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији

Одржана Свечана академија поводом 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији

Одржана Свечана академија поводом 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији

Голубица,  петак 26.10.2018. Извор:  Голубица

Свечанa академија у организацији Српске акaдемије наука и уметности, а поводом 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији, одржана је у Платонеуму Новосадског огранка САНУ.

Између осталих том догађају су присуствовали председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, члан Градског већа за културу Далибор Рожић, председник Огранка САНУ у Новом Саду академик Стеван Пилиповић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и Епископ мохачки Исихије.

– Стогодишњица присаједињења Војводине Краљевини Србији, догађаја који представља прекретницу у нашој историји, заслужује да се на адекватан начин обележи. Српска академија наука и уметности је једна од најважнијих установа у нашој земљи, и њихов допринос промишљању и посматрању тог раздобља је од изузетног значаја. Веома је важно да се бавимо својом историјом јер је она уткана у наш идентитет, а захваљујући подвизима наших предака ми данас имамо слободу и могућност да се даље развијамо ка све хуманијем друштву. Не сме се заборавити 1918. година, као ни велика дела великих људи који су се борили за опште добро, и важно је да са кључним моментима тог периода буду упознате све генерације – нагласио је Далибор Рожић.

У оквиру Свечане академије, уприличено је предавање дописног члана САНУ Славенка Терзића, а у музичком делу програма наступио је Камерни хор студената Академије уметности у Новом Саду под диригентском палицом Божидара Црњанског.

Нема Коментара

Поставите Коментар