Одржана Свечана академија поводом 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији

Голубица,  петак 26.10.2018. Извор:  Голубица

Свечанa академија у организацији Српске акaдемије наука и уметности, а поводом 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији, одржана је у Платонеуму Новосадског огранка САНУ.

Између осталих том догађају су присуствовали председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, члан Градског већа за културу Далибор Рожић, председник Огранка САНУ у Новом Саду академик Стеван Пилиповић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и Епископ мохачки Исихије.

– Стогодишњица присаједињења Војводине Краљевини Србији, догађаја који представља прекретницу у нашој историји, заслужује да се на адекватан начин обележи. Српска академија наука и уметности је једна од најважнијих установа у нашој земљи, и њихов допринос промишљању и посматрању тог раздобља је од изузетног значаја. Веома је важно да се бавимо својом историјом јер је она уткана у наш идентитет, а захваљујући подвизима наших предака ми данас имамо слободу и могућност да се даље развијамо ка све хуманијем друштву. Не сме се заборавити 1918. година, као ни велика дела великих људи који су се борили за опште добро, и важно је да са кључним моментима тог периода буду упознате све генерације – нагласио је Далибор Рожић.

У оквиру Свечане академије, уприличено је предавање дописног члана САНУ Славенка Терзића, а у музичком делу програма наступио је Камерни хор студената Академије уметности у Новом Саду под диригентском палицом Божидара Црњанског.

Повезане објаве