ОПЕНС: ПОХОД НА НОВОГ ГИНИСА – „УКЛАВИРИ СЕ И ТИ!“

Голубица, ПОНЕДЕЉАК 16.09.2019.

Ово су имена која треба да запамтите: Михајло Рацпети (16), Саша Захорјански (15), Данијел Леш (15), Милица Врањеш (17), Тиса Лекић (18), Игор Далагија (17), Бошко Стојадиновић (17), Лука Петровић (18), Милица Вујановић (17), Дуња Врањеш (18), Сара Тодорић (12), Матео Радимир (13), Ленка Шкрбић (12), Немања Марчетић (13), Марија Шаповалова (12), Иван Чернухин (11), Елена Јакшић (11), Лаура Мађарић (9), Дамјан Свијић (9), Стефан Свијић (10), уз три професора, Тијану Тењи, Александру Војнак и Слободанку Стевић.

23 ђака и професора музичке школе Исидор Бајић, 46 руку, 230 прстију и један клавир биће потребно да се обори Гинисов рекорд. Идеја је поникла на клавирском одсеку музичке школе, као један од начина да се класична музика приближи публици, на атрактиван и несвакидашњи начин, а идеју је радо дочекао ОПЕНС који организује цео догађај. Тренутни рекорд држи 18 средњошколаца из Сарајева.

Концепт је доста једноставан, 23 људи ће у исто време, на једном клавиру, извести композицију под називом ’Зора’ (Даwн).  Композитор је бивши ученик исте музичке школе, а сада студент Академије уметности у Новом Сад, Иван Марковић. У себи обједињује елементе савремене композиције, помало атрактивних ритмова популарне музике, као и неколико реминесценција на златно доба барокне музике. То је фузија ’старог’ и ’новог’ клавира.

“Како је један од циљева ОПЕНС-а подстицање активног учешћа младих, желимо да младима пре свега пружимо прилику да учествују у овако једном несвакидашњем догађају и да за собом оставе траг промене чији део су и они били. Као ОПЕНС, стремимо ка иновацијама и креативности код младих и желимо да  заједно са младима осветлимо нови рекорд у Гинису,” објашњава координаторка омладинских активности, Дејана Балтес.

Пробе су већ увелико у току. Ђаци сада одговорно долазе на пробе. За њих ће ово бити прилика да испробају и неке друге кутке своје уметничке личности; све је измештено из уобичајеног начина на који се баве клавиром: од свирања једном руком, преко положаја у односу на клавир, те ситуације да су тек један од 23, уместо солисте који суверено влада са 88 дирки.

Само обарање Гиниса, на ОПЕНС каналима,  пратићемо уживо и преко лед екрана на Тргу слободе, а уз пренос, планиран је и јавни час. „Отворени час клавира“ биће уочи обарања Гиниса и то на четири локације: Градска библиотека, Порта, испред ‘Трчике’ и испред Српског народног позоришта.

 

Извор: Голубица

Повезане објаве