ОПОЗИЦИЈА ПРАВИЛА ХАОС У СКУПШТИНИ ГРАДА – УЛИЧНА „ДЕМОКРАТИЈА“

Голубица, ЧЕТВРТАК 27.12.2018, Извор: Голубица

Опозиција у Новом Саду је данас напустила рад у Скупштини Града Новог Сада.

Док су представници власти истицали да је градска каса све пунија и да су значајна капитална издвајања и инвестиције, уз социјални део и улагања у школство и здравство, опозиција је више пута истакла да нема посебних помака и да град стагнира.

Председник Градског одбора Демократске странке Вељко Крстоношић каже  да буџет представља списак лепих жеља, што је већ виђено.

„На крају увек видимо да је реализација никаква. Веома мало иде за капитална улагања јер оно што планирају на крају не употребе. Грађани то најбоље виде јер у протеклих шест година немамо никаквих значајних пројеката који су побољшали живот у Новом Саду“, навео је Крстоношић.

Одборници Демократске странке су током расправе напустили салу наводно незадовољни тиме што им председник Скупштине града Здравко Јелушић није дозвољавао реплике или им је одузимао реч. Међутим, према сведочењу присутних, основни разлог за напуштање сале јесте далеко од локалних разлога. Реч је заправо о покушају деинституционализације политичких активности у Србији и овај потез нема никаквог повода у самом раду Скупштине Града Новог Сада.

Ово је једна шира слика апсолутне дезорјентисаности опозиције која сада искаљује бес збг фијаска „грађанских протеста“ у Београду. Како су есенцијална компонента грађанских протеста грађани, опозиција је у проблему. Грађана на тим протестима нема и сада је дошло до тога да функционери опозиције изађу из институција на улицу како би протесте омасовили.

Ако погледамо уназад, најпре се протествовало против Београда на води („Жута патка“). Замислите колико присталица може имати скуп против развоја и изградње? Наравно да за такав глуп разлог не можете наћи присталице. Затим смо имали изигравање „Жутих прслука“ у Скупштини Србије. Све некако у жутом са покушајем наранџастог. Последњи протести у низу јесу они „Против крвавих кошуља“. Како је могуће да будете против нечега што у Србији не постоји? – Просто, где су „крваве кошуље? Једна једина крвава кошуља јесте она Борка Стефановића. То јесте инцидент за сваку осуду и казну у складу са законом, али свакако би сам протест требао да буде „Против Боркове крваве кошуље“… Овако је „пиши пропало“.

Јуче су кренуле лажне вести о учешћу полиције Републике Србије на сузбијању протеста у Бања Луци. У први мах, нејасно али хајде да мало размислимо. Већ данас се у Србији покушава организовати протест „Правда за Давида“. Јесте, добро сте прочитали. Давид, то је онај несрећно страдали момак у Републици Српској. Да би веза са Србијом била некако „чвршћа“, мајка Давида Драгичевића позива председника Србије да својим утицајем у свету допринесе расветљавању трагичне смрти њеног сина. Дакле, веза са Србијом је коначно успостављена и сада је све спремно да се „Правда за Давида“ прелије из суседне државе у Србију.

Пошто, „Жута патка“ и „Боркова глава“ нису дале добру посећеност, ред је да се политички злоупотреби и несрећа Давида Драгичевића. То је можда последња нада опозицији да некога окупи. Када имате последњу прилику и наду, онда дајете све од себе, па тако ћемо сада уместо празних улица гледати „жуте функционере“ на улицама – Ни мање ни више, због „Правде за Давида“.

Озбиљни аналитичари предвиђају да ће опозиција у случају новог неуспеха следећи протест организовати под називом „Правда за Деда Мраза“ који има великих проблема са спремањем новогодишњих поклона због неуспеле реформе у Лапонији.

Шалу на страну, њихов одлазак са седнице је уследио након говора градоначелника Милоша Вучевића. Он је реаговао на критике које је опозиција изнела на рачун буџета.

С друге стране, градоначелник је истакао да се настављају пројековање и инвестиције као што су партерно уређење центра града, градња гаража и друго. Вучевић је посебно истакао низ улагања у школство и социјалу, као и изградњу новог вртића на Клиси и реконструкцију или градњу других вртића и школа.

Градоначелник је као посебну новину навео и то што ће од наредне школске године Нови Сад финансирати комплете уџбеника за све прваке, што је део мера социјалне и дечије заштите за које ће у буџету бити обезбеђено 140 милиона динара више.

„Комплет уџбеника је за ђаке прваке основних школа и за то је издвојено нешто више од 19 милиона динара. Обезбеђен је и новац да се 50 најбољих новосадских ученика награди путовањем на Крф, где ће видети део наше историје. На тај начин желимо да им покажемо да имају подршку свог града и да их препознајемо као младе суграђане који су тај вид подршке свакако заслужили“, навео је између осталог Вучевић.

 

 

Повезане објаве