Ослобођени Срби из Зубиног Потока

Голубица, ЧЕТВРТАК 30.05.2019.

Шесторица Срба, цивила, које су у Зубином Потоку ухапсиле специјалне јединице косовске полиције, ослобођена су. Председник општине Срђан Вуловић рекао је за РТС да је формирана комисија са задатком да испита сва злодела косовских специјалаца и поброји сву штету.

Председник општине Зубин Поток Срђан Вуловић рекао је за РТС да су прва три притвореника ослобођена јуче у поподневним сатима и да су пребачена у медицински центар у Косовској Митровици са тешким повредама.

Истакао је да је реч о преломима ребара, јагодичних костију и напрснућу лобање. Друга тројица су пуштена синоћ у 22 часа.

Сва шесторица добила су ослобађајућа решења и задржана су у Косовској Митровици на даљим прегледима.

Вуловић истиче да степен њихових повреда говори о зверском начину поступања и бруталности приштинских специјалаца.

Говорећи о приведеним припадницима мисије УН, Русу и Србину, Вуловић је рекао да су и они ослобођени, као и још један цивил.

Потврђује и да је јуче око 18 часова ухапшена жена српске националности која ради у пограничној полицији, али каже да је хапшење изведено на миран начин без опирања и туче, што показује да су сва хапшења могла да се обаве без малтретирања и пребијања Срба.

Формирана комисија

Говорећи о наредним потезима, Вуловић је рекао да је формирана комисија чији је задатак да испита сва злодела која су косовски специјалци починили у Зубином Потоку, сва пребијања и психичка малтретирања.

Други задатак комисије је да поброји сва рушилачка дејства, уништавања аутомобила, камиона, приватне имовине, кућа, локала.

Вуловић наводи да је, према његовим досадашњим сазнањима, уништено 30-35 аутомобила, 6-7 камиона, 4-5 кућа и један ресторан. Додаје и да су скидане таблица са ознакама КМ.

Поручује да ће се обратити свим правним органима, од локалних па све до Стразбура и да ће бити ангажовани најбољи адвокати.

Напомиње да цивили који су пребијени нису имали криминални досије и да неко за то мора да одговара.

Радио Контакт плус је јавио да су ослобођени Миловановић Предраг, Томислав, Марко и Ивица, Милош Орловић и Дејан Димовић.

Судија Основног суда у Косовској Митровици, одељења у Зубином Потоку, одбила је захтев косовског тужилаштва да одреди притвор овој шесторици Срба.

Како сазнаје Радио Контакт плус, судија је оценила да не постоји довољно доказа тужилаштва да се Србима продужи притвор, због ометања службеног лица у обављању дужности.

 

Извор: РТС

Повезане објаве