Отворена интерактивна поставка „1918“ у центру Новог Сада

Голубица, СУБОТА, 24. НОВ 2018, ИЗВОР: Голубица

Поводом обележавања стогодишњице завршетка Великог рата и Присаједињења Војводине Краљевини Србији, у Змај Јовиној и Дунавској улици, отворена је Интерактивна поставка „1918“ коју чини више мултимедијалних и других целина, посвећених најзначајнијим личностима и преломним догађајима Првог светског рата и Присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Изложбу су посетили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

– Изложба осликава дух оног времена, а конципирана је тако да путем савремених технологија буде занимљива свим генерацијама. Позивам све који су у прилици да је посете, јер ће моћи да доживе причу која приказује догађаје из 1918. године због којих ми данас можемо у миру и слободи да стојимо овде у Змај Јовиној улици, у нашој Војводини и Србији. Заједно са Покрајином направили смо богат програм, достојан генерације која има привилегију да обележава 100 година од ослобођења у Великом рату и присаједињења Војводине Краљевини Србији. Поносни смо на наше претке, а тог 25. новембра 1918. године је испуњена суштина оснивања Војводине у Сремским Карловцима 1848. То нико не може да нам одузме, а ми не смемо да заборавимо – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Председник покрајинске владе Игор Мировић рекао је да изложба сведочи о величанственим данима у којима су, захваљујући вишедеценијским напорима, политичкој борби али и српској војсци, Срби у Војводини доживели слободу.

Изложба у Змај Јовиној улици је замишљена као стандардна линеарна поставка, са сценографским елементима, вајарском техником, али унутар сваке од њих налази се такозвани домаћин, који се активира уз помоћ мобилне апликације ‘Понос 1918’, од Гаврила Принципа, до Милунке Савић“.

Градоначелник Милош Вучевић присуствоваће и премијери позоришне представе „Светозар“, по сценарију Милована Витезовића, у режији Југа Радивојевића, која се у оквиру дводневне манифестације одржава вечерас у Српском народном позоришту.

Део програма обележавања стогодишњице завршетка Великог рата и Присаједињења Војводине Краљевини Србији је и концерт на Тргу слободе, вечерас у 21.00 час, на којем ће наступити Здравко Чолић, Звонко Богдан, сопран Драгана Радаковић, Војвођански симфонијски оркестар, виолиниста Роберт Лакатош, Новосадски Биг Бенд, Велики тамбурашки оркестар РТВ и Октет Опере СНП.

Повезане објаве