ОТВОРЕНА КАНЦЕЛАРИЈА УДРУЖЕЊА СТУДЕНАТА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ОТВОРЕНА КАНЦЕЛАРИЈА УДРУЖЕЊА СТУДЕНАТА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ОТВОРЕНА КАНЦЕЛАРИЈА УДРУЖЕЊА СТУДЕНАТА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је отварању новосадске канцеларије Удружења студената Републике Српске у Србији у оквиру ЈП СПЦ „Војводина“, а присутне студенте су такође поздравили директор Установе студентско одмаралиште “Београд“ Ненад Боровчанин и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

– Нови Сад као велики универзитетски центар, као град који има преко 50 000 студената из разних градова и држава, тежи да своја врата увек држи отворена, да буде атрактиван и тиме привлачи нове људе, снагу и енергију у град. Око 7000 студената на новосадском универзитету су млади људи из Републике Српске, а од њеног настанка до данас у питању је више десетина хиљада академских грађана који су стицали своје образовање у Новом Саду. Као Град смо подржали иницијативу студената из Републике Српске да у Новом Саду добију канцеларију на СПЕНС-у, да имају свој простор где ће моћи да се окупљају, добијају информације и испоље додатни ангажман поред редовних студијских обавеза. Они су и до сада организовали многобројне акције, а сада ће сигурно, са још бољим условима за рад, бити ефикаснији у својим активностима. За нас, Србија и Република Српска су у културном и идентитетском смислу једна кућа са двоје врата, а држава води рачуна о свим нашим сународницима, где год да живе. Нема боље споне и контакта међу државама од младих, посебно у односима Републике Србије и Републике Српске који никада нису били бољи захваљујући заједничком залагању председника Вучића и Додика. Са обе стране Дрине млади студирају да би сутра били спремни да воде компаније, општине, државе, да буду успешни људи. Желимо им да остану у својим градовима и државама, да нам се не расељавају широм света, већ да помогну својим знањем државе из којих су поникли, јер само они, новом енегијом и снагом, гарантују даљи развој и напредак својих средина – рекао је Милош Вучевић.

Директор Установе студентско одмаралиште “Београд“ Ненад Боровчанин истакао је да су студенти из Републике Српске сигурна будућност и један од темеља добрих односа Србије и Републике Српске.

– Установа студентско одмаралиште “Београд“ студентима отвара своја врата на Авали и на Златибору, а од 1. марта и на Палићу где ће моћи да реализују своје пројекте, студентске конференције и све активности које подржавају Владе две земље. Мислим да ће партнерство студената, у овом случају са Градом Новим Садом и Републиком Србијом, резултирати само добрим стварима и свежим идејама које ће бити у функцији општег напретка – рекао је Боровчанин.

Након свечаног почетка рада Канцеларије и обраћања званичника у оквиру пригодног програма, студенти су уручили Захвалницу градоначелнику Вучевићу за све што је својим залагањем урадио за Удружење. У име студената, обратио се Дејан Пудар који се захвалио Граду Новом Саду на пруженој могућности да се Удружење оснује, ради и развија.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да отварање те Канцеларије има посебан значај због чињенице да су Удужење основали млади људи који ће сутра бити будућност и Републике Српске и Србије, који ће бити укључени у развој друштва, и да је најважнија улога Удружења очување националног идентитета, традиције и културе.

Удружење студената Републике Српске у Србији основано је 16. априла 2019. године, од стране студената, на челу са иницијаторима Миланом и Дејаном Пударом. Разлог оснивања је организовање студената који долазе из Републике Српске, као и развијање односа са осталим организацијама у земљи. Удружење тренутно броји преко 2000 чланова, а циљ му је подизање националне свести и очување идентитета, организовања хуманитарних, културних, спортских и забавних манифестација ради бољег међусобног повезивања и повезивања са студентима из Србије, као и помоћи социјално угроженим породицама и појединцима.

Tags:
Нема Коментара

Поставите Коментар