Отворена фабрика АММ у „Мајнд парку“ у Крагујевцу

Голубица, ПЕТАК, 07. ДЕЦ 2018, ИЗВОР: ТАНЈУГ/РТС

У индустријском комплексу „Мајнд парк“ код Крагујевца отворена је прва фабрика – АММ, која послује у оквиру „Мајнд групе“. „Ништа здравије нисмо могли да добијемо у нашој прелепој Шумадији“, поручио председник Александар Вучић.

Врпцу су пресекли председник Србије Александар Вучић и власник компаније „Мајнд рил истејт“ Братислав Милановић, а свечаности су присуствовали премијерка Ана Брнабић и градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Председник Вучић је рекао да ће у „Мајнд парку“ ускоро бити изграђено више фабрика и покренута производња шинских возила – трамваја и вагона, а касније можда и производња локомотива.

„Хоћу да те трамваје први купи Београд и већ сам замолио градоначелника Београда и градско руководство. То ће бити наши тамваји, најлепши трамваји који ће бити направљени модерним технологијама“, рекао је Вучић.

Нагласио је да ће то драматично допринети повећању привредног раста и стварању боље будућности за Шумадију и целу Србију.

Рекао је да у „Милановић групи“ тренутно ради 260 људи у „Мајнд парку“, а у „Сименсу“ 600 људи.

„Тако да је тренутно ту запослено 860 радника, а наша је процена да ће ускоро радити укупно 3.000 људи у ‘Милановић групи’, ‘Сименсу’ и Научнотехнолошком парку, а када дођу и друге компаније, у ‘Мајнду’ ће бити укупно шест или седам хиљада људи“, нагласио је Вучић.

Навео је да ће то много значити за грађане Крагујевца, Раче, Тополе и околних места: „Ништа здравије нисмо могли да добијемо у нашој Шумадији. Честитам на овоме.“

Вучић истиче да ће „Мајнд парк“ бити спас за Шумадију и огроман добитак за целу Србију по броју отворених радних места и висини плата. Рекао је да је држава уложила у инфраструктуру тог парка десет милиона евра и да ће уложити још, с обзиром на то да ће ту бити посла „на вишем технолошком нивоу“.

Подсетио је да је на том месту пре само седам месеци положен камен темељац и нагласио да је то велики успех.

„Овде ће плате бити значајно више од просека Србије и то ће допринети да млади остану да раде и живе у Шумадији. Када сам долазио овамо, више него икада пре сам се осмехивао, јер сам видео младе са осмехом. То су људи од 18 до 30 година и пуни су живота јер ту виде будућност и за своју децу. Тада сам схватио колико има елана и наде и будућности у Србији“, навео је Вучић.

Захвалио је премијерки и министрима, али и ЕПС-у, „Путевима“, „Србијагасу“ и свим људима који су много допринели том пројекту.

Истиче да држава има суфицит, смањује незапосленост и повећава животни стандард грађана.

Вучић је захвалио и немачким фирмама које запошљавају више од 52.000 људи и навео да ће ускоро запошљавати и до 60.000 и 70.000 људи у Србији.

„Где Немци дођу да раде, ту вам је успех загарантован, зато волим када раде Немци, јер то доноси најбољи резултат“, рекао је он и додао да Немци, када дођу да раде негде, ретко одатле одлазе.

„Најважнија едукација људи“ 

Власник „Мајнд групе“ Братислав Милановић најавио је да ће у том парку „Сименс“ следеће године почети да прави трамваје.

Милановић је захвалио свима који су допринели том пројекту и подсетио да су он и председник Србије Александар Вучић пре само седам месеци „били физикалци са лопатама“ на том месту. Каже да је то била гринфилд инвестиција и да су показали данас да нису „ливада или пауер поинт фирма“.

„Налазимо се у првој хали коју користи фирма АММ у оквиру ‘Мајнд групе’. Хала је изграђена за шест месеци и има 8.000 квадрата“, рекао је он додајући да је 1. новембра почела прва производња.

Како каже, поред те хале се налазе још четири градилишта, тако да се укупно гради тренутно 30.000 квадрата у „Мајнд парку“.

Милановић је захвалио председнику Србије на потребној инфаструктури за реализацију тог пројекта и што је имао храбрости и веровао да ће ту нешто бити урађено.

Рекао је да се ту гради још једна хала и да добро напредује и да ће производња ту сигурно почети 1. марта наредне године, док ће до краја 2019. у „Мајнд парку“ бити изграђено више од 60.000 квадрата.

„Успели смо овде да нађемо решење за фасаду која није једноставна и биће најлепша у окружењу. Обданиште се гради, а у јануару 2020. почеће и градња логистичког центра који може да опслужује потребе ‘Мајнд парка’ и свих партнера који ће бити овде“, рекао је Милановић.

Истакао је да је најважнија едукација људи који ће ту радити и живети и да је већ обучена прва група младих људи, као и да је почела паралелно обука на Машинском факултету за специјалне обуке инжењера који треба да буду касније у „Мајнд парку“.

Велики дан за Крагујевац и Србију 

Премијерка Ана Брнабић је рекла да је отварање фабрике велики дан за Крагујевац и Србију и да представља резултат свих храбрих реформи које је 2014. године покренуо председник Републике Александар Вучић, тада као председник Владе.

Она је у Крагујевцу подсетила да је привредни раст данас 4,5 досто, уз рекордно ниску незапосленост од 11,3 досто и пада, уз јавни дуг који је 54 одсто, и константно опада.

„Ова инвестиција је резултат реформи, напорног рада свих нас у последње четири године, али и резултат вере свих“, рекла је Брнабићева.

„Вере председника Вучића да Србија може боље, да има потенцијал. Вере ‘Сименса’ у Србију, којима сам захвална што верују у нас и што су били са нама и када је било најтеже. Вере породице Милановић у Србију. Хвала вам од срца на свему што радите и што верујете да Србија може да иде напред“, поручила је премијерка.

Подвукла је да Влада коју води чува континуитет са претходном Владом, и да је њен задатак да се гради даље.

„Мој циљ је да покренемо ефикасну трансформацију ка економији заснованој на иновацијама, на знању. Ова инвестиција је све што желимо да постигнемо у Србији да бисмо постали конкурентни, да би плате брже расле, млади остајали у земљи и враћали се у њу“, истакла је Брнабићева.

Привреда – централни стуб немачко-српских односа 

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић, подсетивши да је први воз стигао у Крагујевац 1886. године, и да је тада возом у центар Шумадије допутовао краљ Милан Обреновић, који је окупљенима говорио о значају железнице за развој Србије, као једном од животних питања за нашу отаџбину, рекао је да њихови потомци тада нису могли ни да слуте да ће се у том граду производити најмодернији „паровозови“ у свету.

„Још један српски лидер, Александар Вучић, када је положен камен темељац, у маниру визионарских предака, рекао је тада да више не може да преброји фабрике у Србији, али да свакако нема важније од ових. Нама у Крагујевцу ово није ништа необично: данас све шумадијске општине имају извозни суфицит. Понекад имамо утисак да ми одређујемо судбину Србије“, рекао је Николић.

Немачки амбасадор у Србији Томас Шиб оценио је да пројекти попут овог показују да је привреда централни стуб немачко-српских односа, као и да они доприносе томе да се повећа конкурентност српске привреде захваљујући чему и Србија постаје спремнија за придруживање ЕУ.

„Велико ми је задовољство што присуствујем отварању прве фабрике, то је нешто фасцинантно и тешко је замисливо да је овде пре само осам месеци била ледина. Пројект је резултат дугорочне успешне сарадње Србије и Немачке. ‘Мајнд парк’ је изврстан пример сарадње и онога што можемо постићи“, рекао је Шиб.

Директор свих „Сименсових“ фабрика које производе делове за шинска возила Улрих Земзек такође је изразио задовољство што је данас у Крагујевцу, истакавши да „овај муњевит напредак јесте потврда одлуке да пословне активности проширимо у Крагујевцу“.

Пре десет месеци смо купили фабрику, навео је он, додавши да су данас капацитети порасли и да данас број запослених достиже 600.

Индустријски комплекс „Мајнд парк“, проглашен од стране Владе Републике Србије као пројекат од националног значаја, обезбедиће и капацитете за развој иновативних решења, не само у индустрији шинских возила већ и других индустријских грана високих технологија.

У склопу парка, у току је изградња индустријске зоне, где ће, сем фабрика за обраду и израду делова каросерије, бити смештене и све потребне службе за подршку, укључујући лакирницу, набавку, логистику, људске ресурсе, ИТ, као и јавне службе, што ће, према речима инвеститора, омогућити да се цео ланац производње до финалног производа одвија на истој локацији.

Планирана је и пословна зона, на површини од око 15 хектара Парка.

Ова зона обухватаће Управну зграду и објекте са развојно-истраживачким потенцијалима, као што су Научнотехнолошки парк, институт, едукациони центар и простор за стартап компаније.

Планирана је и изградња поликлиничко-дијагностичког центра са најсавременијом „Сименсовом“ опремом, као и пропратних садржаја укључујући кантину, дечје обданиште и спортски центар.

У припреми је и градња аеродромске писте.

„Почињемо својеврсну технолошку револуцију“

Изградњом Научнотехнолошког парка и Делта центра у Крагујевцу ће бити започета својеврсна технолошка револуција, каже Ана Брнабић и додаје да ће то бити сигнал да људи остану, односно да долазе у Крагујевац.

„Већ смо у Влади разговарали са људима из ‘Милановић инжњеринга’ око даљих активности да у оквиру ‘Мајнд парка’ отворимо и Научнотехнолошки парк и на томе ћемо радити“, рекла је Брнабићева новинарима.

Каже да ће се ускоро вратити у Крагујевац, најкасније средином фебруара, када ће присуствовати церемонији доделе првих кључева за станове намењене младим научницима и истраживачима.

До јуна следеће године очекује да ће кренути изградња Делта центра. Истиче да тај пројекат значи да ће Србија бити много безбеднија земља.

 

Повезане објаве