ОТВОРЕНО ПИСМО АЛМАШАНА ГРАДОНАЧЕЛНИКУ НОВОГ САДА

Поводом Одлуке Владе Републике Србије од 27. јуна 2о19, којом је „Алмашки крај“ проглашен за заштићену културно-историјску целину, удружење грађана „Алмашани“, упутило је отворено писмо којим се захваљује градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу на доприносу и залагању да се оваква одлука исходује.

Овим путем, преносимо текст отвореног писма у  целини:

„Поштовани Градоначелниче,

овим путем желимо да изразимо нашу огромну захвалност за Ваш лични допринос очувању и унапређењу Алмашког краја, а посебно за добијање статуса заштићене амбијенталне целине за Алмашки крај. Били смо сведоци да до тога не би дошло без Вашег великог  личног залагања.

Удружење „Алмашани“ настало је 2005. године као резултат грађанске иницијативе која је успела да спречи покушај тадашње локалне власти да тик поред Алмашке цркве постави булевар, што би уништило три века стари део Града.

По први пут од тада, званичну подршку локалне самоуправе добили смо 2017. године кроз сарадњу са Заводом за заштиту споменика културе Града Новог Сада и потом, Вашу личну подршку кроз учешће у обележавању три века од настанка Алмашког краја. Ваша подршка настављена је кроз подршку нашој иницијативи за регенерацију напуштене фабрике свиле у нову културну станицу у оквиру пројекта Нови Сад 2021 ЕПК и сада директном личном подршком за добијање статуса заштићене амбијенталне целине.

На свему овоме неизмерно  смо Вам захвални. Показали сте да Градоначелник Новог Сада не треба да буде само политичар, већ  пре свега – Новосађанин.

С поштовањем,

Председник Удружења „Алмашани“

др Маријан Мајин“

 

Извор: Голубица

Повезане објаве