Откривен споменик краљу Петру Првом у Новом Саду

Голубица, НЕДЕЉА, 25. НОВ 2018, ИЗВОР/ФОТО: ГОЛУБИЦА

Поводом обележавања стогодишњице завршетка Великог рата и Присаједињења Војводине Краљевини Србији, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Републике СрбијеАлександар Вучић открили су споменик краљу Петру I Карађорђевићу на Тргу републике у Новом Саду.

– Нови Сад је поносан што је добио свог првог коњаника, као трајно сведочанство о једном великом владару и Великом рату из којег је наш народ изашао као победник, али са тугом коју читав век носи због голготе кроз коју је пролазио, због више од милион и двесто хиљада наших јунака који су заспали вечним сном. Споменик краљу Петру I Карађорђевићу подсећа на понос и част српског народа, на оне који су проживели пакао Првог светског рата јер су бранили своју земљу да бисмо ми данас могли да живимо у слободи – нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Бројним грађанима, као и представницима државе Србије, дипломатског кора, пријатељских градова из региона и света, обратио се и председник Републике Србије Александар Вучић.

– Војводина никада ником другом до Србији неће припадати. Србија зна своју снагу и знамо да нисмо највећи, али Србију никада нико није успео да покори, па неће ни они који то данас покушавају. Данас на овом слободном комаду наше земље поручујемо да ћемо се борити за сваки нови пут, за сваку фабрику, за знање и живот достојан потомака људи који су нам изборили слободу, знајући да настављамо свету нит коју су нам оставили. Са љубављу и ентузијазмом градићемо Србију која брине за све своје грађане, без обзира на њихову веру и порекло, која ће имати нова решења за старе проблеме. Нећемо стати све док поносом не заблиста лице сваког нашег града, села и варошице – истакао је Александар Вучић.

У оквиру програма на Тргу републике наступили су хор Гимназије “Јован Јовановић Змај“, оркестар Гарде војске Србије, а одломак из говора краља Петра I Карађорђевића интерпретирао је глумац Лазар Ристовски.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је и отварању Музеја присаједињења Војводине Краљевини Србији, као и Свечаној академији која је одржана у Српском народном позоришту. На тој манифестацији заједнички су наступили Војвођански симфонијски оркестар, Београдска филхармонија и Хор Опере Српског народног позоришта, а присутнима су се обратили председник Републике Србије Александар Вучић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Повезане објаве