ПАЛЕ ЦЕНЕ ГОРИВА: Бензин јефтинији за 12, дизел за скоро 10 динара док је гас испод 80 динара

Голубица, СРЕДА 26.12.2018, Извор: Telegraf.rs/Večernje novosti ФОТО: ТАНЈУГ/АП

Цене горива су ниже и на пумпама у земљама региона, Србија се по цени бензина налази у „златној средини“.

После јесењих свакодневних поскупљења настављен је пад цена нафтних деривата и на нашим бензинским станицама. Бензин јефтинији за 12, а дизел за скоро десет динара.

И у понедељак су осванули ценовници са нижим ценама за бензин од 95 октана и за 145,7 динара по литру, а евродизел је појефтинио за више од два динара и продавао се и за 160,4 динара за литар. Осетно су појефтиниле и цене супербензина за динар до два по литру у односу на крај претходне седмице, баш као и течни нафтни гас (ТНГ), који се јуче продавао за 79,4 динара по литру. – Цена дизела је пала за девет динара и 40 пара по литру, а бензина за око 12 динара, у односу на највише вредности забележене ове јесени – потврђује за „Новости“ Томислав Мићовић, генерални секретар Уружења нафтних компанија Србије (УНКС). – Појефтињење горива је прије свега посљедица пада цијена нафте на глобалном тржишту у протеклом раздобљу.

Да се ​​пад цена осећа и по порасту продаје деривата, потврђује нам и продавац на једној, иначе веома прометној бензинској станици у Београду. – Тешко је прецизно рећи, али је продаја порасла последњих дана за 10 до 15 одсто. Могуће је да се у питању и надолазећи празници, али мислим да је пре свега на повећан промет утицала нижа цена – каже он. Цене горива су ниже и на пумпама у земљама региона. Србија се по цени бензине налази у „златној средини“. Од нас скупљи бензин за возаче у Грчкој, Албанији, Хрватској, Црној Гори, Словенији. Код дизела, ситуација је сасвим другачија јер је због великих државних захватања ово гориво само у Албанији и Грчкој скупље него у Србији.

Повезане објаве