ПОЧЕО 18. ИЛИНДАНСКИ ЦРКВЕНО-НАРОДНИ САБОР

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствоваo je литургији у оквиру 18. Илинданског црквено-народног сабора, који организују Српска православна црква (Парохија при Храму Вазнесења Господњег) и Центар за неговање традиција поднебља “Равничар“ из Новог Сада. Он је потом обишао и изложбу „Нови Сад у револуцији 1848 – 1849. године“ о којој је говорио директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев, а која ће у наредна два дана бити постављена у склопу спортско-пословног комплекса „Слана бара“. Тиме је почела и традиционална манифестација „Гром фест“, испред Цркве Вазнесења Господњег на Сентандрејском путу.

– Честитам свим грађанима који славе данашњи празник, Светог Илију и желим да се захвалим свештенству Храма на позиву да са житељима МЗ “Клиса“, „Слана бара“ и „Видовданско насеље“ присуствујем обележавању једног од највећих хришћанских празника. Ово је такође и датум кад је пре 18 година почела изгрдања храма, који је данас епицентар духовног живота грађана ове три месне заједнице. У духу данашњег празника, организовано је више манифестација, а једна од њих је и изложба у холу дворане „Слана бара“ посвећена једном веома битном историјском моменту за наш град и покрајину. Наставићемо снажно да инвестирамо у овај део града, а већ наредне недеље очекујемо сагласност Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине и урбанизам за почетак највеће овогодишње инвестиције, тј. за почетак изградње Сентандрејског булевара. Та инвестиција ће променити физиономију и карактер ове три месне заједнице и поправити квалитет живота грађана. Паралелно са овом инвестицијом, планирамо и наставак проширења канализационе мреже, а захваљујући грађанима који пружају подршку целом процесу, напредујемо у том задатку. Тренутно теку радови на реконструкцији Сентандрејског моста који није реконструисан више деценија, а заједно Град Нови Сад и предузеће „Путеви Србије“ врше реконструкцију и пројектовање новог моста, тзв. „сентандерејког близанца“, како би будући булевар добио пун профил. Један од приоритета Града је и изградња вртића у Ораховој улици, а ми смо тај пројекат кандидовали и Светској банци, која је показала велику заинтересованост за финасирање изградње – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Старешина Храма протојереј Бранко Ћурчин истакао је да ће и ове године уз пригодан програм високе уметничке вредности бити обележен овај, у српском народу, познати верски празник на коме се исказује зборовање, сабрање и заједништво. Он је нагласио да ће у програму учествовати СКУД „Железничар“ – Фолклорни ансамбл „Вила“, КУД „Митрополит Стефан Стратимировић“ Кулпин, КУД „ Стеван Мокрањац“ Каћ, КУД „Виноградар“ Лединци КУД „Степино коло“ Степановићево, као и глумци, тамбураши, гајдаши и гуслари, а биће уприличен и ватромет. У недељу ујутру ће тим поводом бити уприличен и Меморијални турнир у малом фудбалу „Зоран Ђаковић“ у спортско-пословној хали „Слана Бара“. Нови Сад, 2. август 2018. године

 

Повезане објаве