Почетак градње ауто-пута Београд-Сарајево – Инвестиција 250 милиона евра

Голубица, УТОРАК 08.10.2019.

Другог дана посете Србији турски председник Реџеп Тајип Ердоган, биће заједно са српским председником Александром Вучићем, домаћин Трилатералног самита Србије, БиХ и Турске. На Самиту учествују и чланови Председништва БиХ. Двојица председника, као и чланови Председништв БиХ положиће камен-темељац за изградњу ауто-пута који би требало да повеже Србију и БиХ.

Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган, као и чланови Председништва БиХ присуствоваће церемонији полагања камена темељца за изградњу ауто-пута Београд-Сарајево.

У изградњу ауто-пута биће уложено 250 милиона евра.

Радови на изградњи ауто-пута почињу десет месеци од потписивања комерцијалног уговора за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу.

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације, пројектовање и изградњу деоница потписан је крајем прошле године, а документ су потписали потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић, в.д. директора „Путеви Србије“ Зоран Дробњак и председник турске компаније „Ташјапи“ Емрулах Туранли.

Будући ауто-пут градиће се у два правца: Бијељина-Сремска Рача (граница са БиХ)-Кузмин и Пожега-Котроман (граница са БиХ).

Првог дана посете, након састанка двојице председника, одржана је седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске, а размењени су и потписани споразуми између две државе.

Председник Александар Вучић рекао је да су, захваљујући председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану, политички односи са Турском изузетно добри и да је успостављено поверење између две земље.

Ердоган је поручио да се са председником Вучићем договорио о две милијарде долара робне размене као краткорочном циљу и о пет милијарди као дугорочном циљу.

Први дан посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана завршен је Српско-турским пословним форумом на коме је учествовало више од 200 привредника из Турске.

 

Извор: РТС, ТАНЈУГ

 

Повезане објаве