По угледу на Facebook и Google — Epic Games и 3Lateral планирају изградњу научно-истраживачког центра у Новом Саду

Голубица, УТОРАК 23.04.2019.

У плану је серија улагања којима би се подржало образовање и образовна инфраструктура у Новом Саду.

Након што је у јануару купио новосадску компанију 3Latera, Epic Games наставља да улаже у један од најјачих српских IT градова. Како је недавно најављено, у Новом Саду ће бити изграђен научно-образовни центар и то по узору на сличне пројекте Google-a или Facebook-a у Силицијумској долини.

Циљ центра ће бити да окупи индустрију и науку око тема усмерених ка ономе што је увелико познато као специјалност 3Laterala — креирање дигиталних људи и њихова разноврсна употреба (виртуелна комуникација, интерактивна забава, филмска индустрија, биометрија, роботика, AI, машинско учење, медицина, форензика и др.). Две компаније имају намеру да у оквиру центра обезбеде „приступ најнапреднијој инфраструктури за истраживање и развој технологија и водећим светским стручњацима из области релевантних за дигитализацију човекове форме”, као и да континуирано негују интеракцију са локалним екосистемом и заједницом.

Поводом ширења присуства Epic Games-a, Владимир Мастиловић, оснивач и директор компаније 3Laterala је изјавио:

Планирамо да серијом улагања подржимо образовање и образовну инфраструктуру у Новом Саду. У циљу размене знања и искустава између науке и привреде, повећања броја високо-образованих кадрова и препознавања Новог Сада као једног од светски признатих центара за развој напредних технологија, изградићемо научно-образовни центар по угледу на сличне пројекте у Силицијумској долини.

Тренутно није познато шта ће све обухватати поменута серија улагања, али из компаније наглашавају да им је поред подршке научно-истраживачком раду жеља да своју експертизу и знање пренесу на млађе генерације. У том смислу је 3Lateral кампус замишљен као место које ће допринети елиминисању раскорака између конвенционалног школства и знања која су неопходна у индустрији и то кроз предавања и радионице које ће се одржавати у неким од планираних амфитеатара, учионица и лабораторија.

У саопштењу такође стоји да ће овакво деловање Epic Games и 3Laterala имати утицаја на домаћи дигитални екосистем. На ту ширу слику генерални директор Иницијативе „Дигитална Србија“ Небојша Ђурђевић, гледа овако:

Као једно од највећих улагања у српске компаније које се баве развојем дигиталних производа до сада, долазак компаније Epic Games у Нови Сад отвара многа врата за домаћу дигиталну економију. Указано поверење у знање и могућности тима новосадског 3Laterala имаће позитивног ефекта на друга улагања из иностранства и значајно ће помоћи позиционирању Србије на светској мапи признатих центара за развој напредних технологија. Сигуран сам да ће ово улагање отворити нове могућности за излазак других технолошких компанија из Србије на глобално тржиште.

Осим улагања у науку и образовање у сарадњи са Epic Games, заначјано је да подсетимо да је 3Lateral део Horizon 2020 пројекта. Пројекат BIGMATX је део Европских индустријских доктората, чији је циљ креирање иновативних програма докторских студија у партнерству између академског и неакадемског сектора.

 

 

Извор: Голубица

Повезане објаве