Православна Нова година у Новом Саду

Голубица, НЕДЕЉА, 13.01.2019. Извор: Голубица

Да је култура начин живота и да се богатство различитости одувек неговало у Новом Саду, доказ је томе да ће посетиоци Новог Сада и овог 13. јануара имати прилику да уживају у разноврсном програму и концертима, у склопу Дочека 7527. који ће бити реализовани у вечерњим сатима,искључиво у затвореним просторима, широм града на више од 40 локација.

Сања Илић и Балканика, Roby Lakatos, Роман Симовић, Лена Ковачевић, Партибрејкерс, Ритам нереда, Атомско склониште, Гарави сокак, Вроом, Земља грува, Сајси МЦ, Ђорђе Миљеновић, Сана Гарић, Битипатиби – много је звучних имена уз које ће Нови Сад прослављати 13. јануара.

Део програма за Дочек биће бесплатан и отворен за све посетиоце, док ће се за остале програме куповати карте на лицу места.

Нови Сад ће током једне вечери угостити европска имена разноликих музичких праваца и познате домаће уметнике, те ће тако 13. јануара класична и духовна музика, рок, електронска, поп, панк, реге, хип хоп и „world music“ употпунити прославу другог Дочека у граду и оправдати епитет јединственог концепта по ком је Нови Сад препознатљив.

Будућа Европска престоница културе представиће највеће виртуозе виолине данашњице.
Роман Симовић, концерт-мајстор Лондонске филхармоније наступиће у Синагоги, док ће чувени Роби Лакатош у Српском народном позоришту представити најзначајније импровизације у којима комбинује џез, класичну музику и мађарску ромску музику.
Новосађани и гости Новог Сада имаће прилику да уживају у препознатљивом звуку који спаја традиционално и модерно, али и у савршеној изведби музичара Сање Илића и групе Балканика који ће наступити у Позоришту младих.
На репертоару Дочека 7527. наћи ће се и име диве моћног гласа Лене Ковачевић, миљенице домаће публике која ће публици приредити концерт у сали НИС-а.
Прави музички специјалитет за љубитеље хард роцк/пунк роцк ритмова биће наступ Атомског склоништа у Мађарском културном центру „Петефи Шандор“ као и програм који ће бити одржан на новосадском Спенсу уз култне домаће бендове Партибрејкерс и Ритам нереда. Њима ће се у малој сали Спенса придружити и Planet of Zeus, један од водећих бендова у Грчкој.
С друге стране, такође на Спенсу, у западном холу, својеврсни циркуски кабаре, Кабаре Бре, извешће циркуски уметници из Новог Сада.

У најстаријем националном театру најмлађима ће премијерно бити изведена опера за децу „Баш челик”, према мотивима једне од најпознатијих српских бајки, у извођењу трупе „Високо Ц” којима ће се као специјална гошћа прикључити на сцени и позната новосадска глумица Јована Балашевић.

Сана Гарић, талентована уметница сугестивног женског вокала и Битипатиби понеће публику која посети ова два концерта у Културном центру Новог Сада на посебно музичко путовање.

Велика сала Новосадског позоришта биће резервисана за Ђорђа Миљеновића (Скај Виклер), Шамрок бар угостиће Немесис – женски деатх метал бенд, док ће ове године, електронску експерименталну музику представити Second dream: Benjamin Fehr b2b Sloxxx који ће наступити у Матици српској.
Публика ће се „вратити коренима“ на „Back to the roots“ забави у Хали 4 Новосадског сајма где ће наступити велике светске тренс звезде: лајв ектови Etnica & Pleiadians (Италија/Шпанија), Е-мантра (Румунија) и ДЈ Адепт (Русија).

Новим Садом пронеће се и реге ритам јер ће чувени Del Arno Band наступити такође у склопу Дочека 7527. у Студију М. Истим поводом, публици ће најлепше жеље пожелети и један од најбољих београдских бендоваЗемља грува који ће наступити у културној станици Свилара.

Препознатљиве војвођанске хитове Банета Крстића и Гаравог сокака слушаћемо у малој Сали Српског народног позоришта.

Са Малте, право у Нови Сад поводом Дочека 7527. долази и Рензо Спитери интернационално признати музичар, перкусиониста, композитор и продуцент, а новосадској публици представиће пројекат „Qуинтессенце“ на камерној сцени Српског народног позориша.

Група Vrooom ће у Новосадском позоришту извести концерт „Еротизам“  који се бави најјавнијом табу темом у историји човечанства, док ће новосадски ансамбл Сербоплов приредити јединствен доживљај свим љубитељима традиционалне музике у Културном центру Футог. Пољски џез музичар Пјотр Дамасјевич наступиће и у склопу Дочека 7527. овога пута у кафеу Абсолут.
Сви обожаватељи лика и дела неприкосновене Мерилин Монро, овог 13. јануара имаће прилику да уживају у својеврсном наступу Miss Monroe, једне од најтраженијих имитаторки диве Мерилин Монро у малој сали Позоришта младих, док ће се енергична Sajsi MC овог 13. јануара фановима „обраћати“ уз подршку ДЈ БКО у Герила бару. Необичан спој традиционалног, балканског мелоса, веселог ритма и енергичних наступа који карактерише музику српско-хрватско-црногорског састава MaiKA, новосадска публика имаће прилику да чује 13. јануара у сали Студио М-а.

У Музеју Војводине биће изведен концерт духовне хорске музике „Изнад истока и запада“ уз Хор новосадског Универзитета и Хор Саборне цркве „Свети Георгије“.

Новосадски Блуебирдси у народу познатији као Плави Птичић,  један је од најбољих кавер бендова са ових простора наступиће у Булевар Боокс-у 13. јануара. Истим поводом, публика ће имати прилику и да ужива у Галерији Матице српске у мјузиклу „Ко се боји Исадоре Данкан”, у режији Гее Гојак. Вокално инструментални солиста Лоран Прокопић уз пратњу пијанисте и композитора Давида Клемма наступиће уАмеричком кутку. Познати новосадски бенд Јосип А Лисац, Бенд Чичини чворци као и ДЈ Смук  наступиће у склопу другог новогодишњег славља у Дому Б612. У сусрет јубилеју, Основна музичка школа „Јосип Славенски” одржаће концерт у Спомен зборци Павла Бељанског. Популарни београдски реп састав „Prti Bee Gee“ овом приликом наступиће у новосадском клубу МЕД.
Ово је део програма који нас 13. јануара у Новом Саду чека на Дочеку 7527. године.
Више информација о програму и сатницама догађаја потражите на: www.docek.net.

Карте се могу купити 22 сата 13. јануара на Gigs Tix продајним местима.

Оба Дочека будући су термини церемонија свечаног отварања и затварања 2021. године, године у којој Нови Сад носи титулу Европске престонице културе

 

Повезане објаве