Представници Клаипеде и финалиста избора за Омладинску престоницу Европе у Градској кући

Голубица, ЧЕТВРТАК, 22. НОВ 2018, ИЗВОР: Голубица

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је представнике Клаипеде, Омладинске престонице Европе за 2021. годину, као и четири града који су се нашли у финалном кругу избора за ту престижну титулу.

Церемонија проглашења одржана је у Новом Саду, а у завршници надметања били су Клаипеда (Литванија), Вараждин (Хрватска), Велика Никозија (Кипар) и Кишињев (Молдавија).

– Јуче је из Новог Сада отишла позитивна порука младима у целој Европи и мислим да смо били достојни задатка који смо добили од Европског омладинског форума и показали да имамо снажне капацитете, пре свега у људима. Честитам Клаипеди на освајању престижне титуле, али и онима који су ушли у ужи избор. Верујем да сви носе позитивне утиске о нашем граду и суграђанима и да ће доћи поново током 2019. када ће моћи да виде како Нови Сад носи титулу Омладинске престонице. Очекује нас мноштво програма, догађаја али биће и улагања у инфраструктуру уз финансијску подршку омладинским организацијама. Дуплираћемо буџет намењен омладини и бићемо пример многима у омладинској политици – нагласио је градоначелник Вучевић и подсетио на то да је Нови Сад препустио омладинским организацијама да, уз подршку градске управе, сачине предлог локалног акционог плана за младе, а све у циљу, како је рекао, да млади остану да живе у Новом Саду.

Координатор за омладинска питања града Клаипеде Ајсте Андрушкевичјуте захвалила се градоначелнику и свим домаћинима на гостопримству у Новом Саду.

– Веома смо срећни због победе јер смо на томе радили вредно и предано две године. Наше омладинске организације и градска управа ујединили су снаге и захвални смо нашој националаној влади али и читавој Европи што су веровали у нас – истакла је Ајсте Андрушкевичјуте. Према речима координатора ОПЕНС-а Вукашина Гроздановића велико отварање програма у години титуле биће уприличено 26. јануара.

– Преко 200 активности које ће обухватити 500 000 младих биће реализовано у 2019. години. Програми ће бити бесплатни за све, а наставићемо са акцијама у региону и европским градовима, шта више, ОПЕНС ће се представити и у Уједињеним нацијама. Циљ нам је креирање одрживе омладинске политике. Идуће године буџет ОПЕНС-а биће 320 милиона динара, а програме не пишу само експерти већ све радимо у сарадњи са младима, и скоро 50 посто тог буџета иде организацијама које спроводе трогодишње програме – рекао је Вукашин Гроздановић.

Повезане објаве