Преминула глумица Душица Жегарац

Голубица, ПЕТАК 24.05.2019.

Преминула је звезда српске и југословенске кинематографије Душица Жегарац, саопштило је Удружење филмских глумаца Србије.

Цењена уметница рођена је у Београду 1944. године. Као средњошколка случајно је запажена и ангажована за главну улогу прогоњене Јеврејке у филму Девети круг (1960), за коју је награђена на фестивалу у Пули.

Жртвујући студије медицине, наставља са сличним улогама девојака које помажу партизанима Степенице храбрости (1961) и Саша(1962), те 1962. године уписује глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду.

Након дужег раздобља без ангажмана, од 1966. године и улоге у филму Топле године гради стабилну каријеру.

Зрелија, тамнокоса и привлачна, велике моћи уживљавања, тумачи главне и веће споредне улоге (све чешће карактерне) у бројним филмовима: Буђење пацова (1967) и Пошаљи човека у пола два (1967).

За главну улогу у филму Опклада, из 1971. године, Здравка Рандића, у коме глуми младу супругу која напушта старијег мужа (Павле Вуисић), да би му се, увидевши да је преварена, вратила, награђена је Златном ареном у Пули.

Осам година касније осваја исту награду, овога пута за епизодну улогу, за лик алкохоличарке на лечењу, у Посебном третману (1980) Горана Паскаљевића.

Остварила је такође мноштво улога у домаћим ТВ серијама (Од сваког кога сам волела,  МикеланђелоБоје слепила и друге).

На Филмским сусретима у Нишу добила је награду „Павле Вуисић“ за животно дело.

Саучешће министра културе и информисања Владана Вукосављевића

Поводом смрти наше знамените глумице Душице Жегарац министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је телеграм саучешћа породици, пријатељима и бројним поштоваоцима уметности велике српске глумице.

„Душица Жегарац је деценијама зрачила са великог платна својим крупним, дубоким очима и сензибилном драмском појавом. Оличавала је тананост и снагу женских судбина ликова које је играла. Остаје значајна фигура у историји наше кинематографије“, наводи се у телеграму.

 

Извор: РТС, ТАНЈУГ, ВИКИПЕДИЈА

Повезане објаве