Преминуо Момир Булатовић

Голубица, НЕДЕЉА 30.06.2019.

Бивши председник Црне Горе и председник Савезне владе СРЈ Момир Булатовић преминуо је у Кучима у 63. години.

Момир Булатовић потиче из официрске породице. Пошто се због природе очевог посла породица често селила, основну и средњу школу завршио је у Задру.

Дипломирао је на Економском факултету у Подгорици. Касније постао асистент на предмету Политичка економија и стекао титулу магистра економских наука.

Политиком се бавио у омладинској и студентској организацији. Изабран је 1989. године за председника Председништва СК Црне Горе, а председник Црне Горе постаје на првим вишестраначким изборима 1990. године.

После осам година на челу републике и сукоба у врху Демократске партије социјалиста, чији је председник био од оснивања, Булатовић губи на председничким изборима од свог дотадашњег сарадника и премијера Црне Горе Мила Ђукановића, подсећају Вијести.

Слободан Милошевић му је 1998. године понудио да састави кабинет на савезном нивоу. Булатовић је био савезни премијер непуне две године.

Имао је непријатну дужност да прогласи стање непосредне ратне опасности, а затим и ратно стање у току бомбардовања СРЈ 1999. године.

Умро је, највероватније, од срчаног удара.

 

Извор: ВИЈЕСТИ, РТЦГ, РТС

Повезане објаве