Преминуо Јован Дејановић, бивши градоначелник Новог Сада

Голубица, НЕДЕЉА 02.06.2019.

Бивши градоначелник Новог Сада Јован Дејановић, умро је у 92. години.

Дејановић је рођен у Велебиту код Кањиже 1927. године, а након ослобођења у мају 1945. године долази у Нови Сад, као преживели логораш два логора у Мађарској и Немачкој.

У Новом Саду је завршио Индустријско-занатску школу, а у Задру школу резервних официра. Потом се вратио у Нови Сад где је похађао Политичку и Средњу фискултурну школу, да би касније дипломирао на Вишој школи за организацију рада.

1974. биран је за одборника, а потом и председника Скупштине општине Нови Сад, а на ту дужност је поново изабран 1978. Кад је Нови Сад 1980. трансформисан у седам општина и конституисана Градска заједница, изабран је за председника Градске скупштине и на тој функцији остао до 1982. године.

За Дејановића се везује да је значајан допринос дао урбаној изградњи, сређивању привредног и комуналног стања у граду, као и развоју просветно-културног и спортског живота.

За време осмогодишњег мандата на челу Новог Сада, подигнуте су зграде Српског народног позоришта и Спенса, изграђени Мост слободе и лимански Дом здравља.

Носилац је Златне плакете СНП и Златне медаље Јован Ђорђевић (1981), као и француске Легије части (1984) за допринос унапређењу југословенско-француских односа. Добитник је Октобарске награде Новог Сада исте године, а 2016. му је уручена Фебруарска награда за допринос развоју града у периоду од 1974. до 1982.

 

Извор: Голубица

Повезане објаве