Преминуо Јован Дејановић, бивши градоначелник Новог Сада

Преминуо Јован Дејановић, бивши градоначелник Новог Сада

Преминуо Јован Дејановић, бивши градоначелник Новог Сада

Голубица, НЕДЕЉА 02.06.2019.

Бивши градоначелник Новог Сада Јован Дејановић, умро је у 92. години.

Дејановић је рођен у Велебиту код Кањиже 1927. године, а након ослобођења у мају 1945. године долази у Нови Сад, као преживели логораш два логора у Мађарској и Немачкој.

У Новом Саду је завршио Индустријско-занатску школу, а у Задру школу резервних официра. Потом се вратио у Нови Сад где је похађао Политичку и Средњу фискултурну школу, да би касније дипломирао на Вишој школи за организацију рада.

1974. биран је за одборника, а потом и председника Скупштине општине Нови Сад, а на ту дужност је поново изабран 1978. Кад је Нови Сад 1980. трансформисан у седам општина и конституисана Градска заједница, изабран је за председника Градске скупштине и на тој функцији остао до 1982. године.

За Дејановића се везује да је значајан допринос дао урбаној изградњи, сређивању привредног и комуналног стања у граду, као и развоју просветно-културног и спортског живота.

За време осмогодишњег мандата на челу Новог Сада, подигнуте су зграде Српског народног позоришта и Спенса, изграђени Мост слободе и лимански Дом здравља.

Носилац је Златне плакете СНП и Златне медаље Јован Ђорђевић (1981), као и француске Легије части (1984) за допринос унапређењу југословенско-француских односа. Добитник је Октобарске награде Новог Сада исте године, а 2016. му је уручена Фебруарска награда за допринос развоју града у периоду од 1974. до 1982.

 

Извор: Голубица

Нема Коментара

Поставите Коментар