Путин и Вучић о важним темама,заједно од аеродрома до Храма

Голубица, СРЕДА, 16.01.2019. Извор: Танјуг

Када председник Александар Вучић у четвртак буде дочекао шефа руске државе Владимира Путина на аеродрому Никола Тесла, биће то 14. сусрет два лидера и почетак Путинове званичне посете Србији,

која се у Београду, али и у међународним круговима види као један од најзначајнијих политичких сусрета у тренутку када је све ближа могућност директног ангажмана водећих светских сила у решавању косовског проблема.

Према званичном програму посете, Путинов авион ће, како Тањуг сазнаје, кроз ваздушни простор Србије, до слетања на аеродром Никола Тесла пратити миг-ови Војске Србије.

Председник Вучић ће на аеродромну лично дочекати и поздравити свог руског госта, а потом ће се заједно упутити на Гробље ослободилаца Београда, где ће положити венце ослободиоцима Београда и на Споменик Црвеноармејцу.

После тога, Путину ће, уочи званичних разговора, испред Палате Србија бити приређен свечани дочек.

Руски председник ће, на путу до сале за састанак, имати прилку да у друштву свог домаћина, председника Вучића, обиђе изложбу „Српско-руске везе у документима Архива Србије од 1804 до 1918“.

Следи затим састанак два председника у такозавном ужем формату, када ће се Вучићу придружити са српске стране премијерка Ана Брнабић, као и потпредседници владе и министри Ивица Дачић и Небојша Стефановић, а потом ће бити састанак бити настављен у ширем формату.

Према информацијама Тан југа, Вучић и Путин имаће и тет- а- тет састанак, за који је планирано 15 минута.

У оквиру посете, на агенди је и потписивање око 20 споразума, а само део њих у присуству двојице шефова држава.

Споразуми који ће бити потписани су из области инфраструктуре, енергетике, образовања (сарадња универзитета која ће, између осталог, омогућити да се много већи број српских студената, уз стипендије, школује у Русији), затим у области иновација, технолошког напретка и дигитализације.

Један од свечанијих тренутака ове посете биће онај када ће председник Русије уручити председнику Вучићу оред Александра Невског, после чега ће се два председника обратити јавности.

Александар Вучић биће потом домаћин Путину на свечаном ручку, којем ће, поред званичника две земље присуствовати и један број угледних званица, јавних личности, попут Емира Кустурице, глумца Милоша Биковића и других.

За грађане Београда и Србије свакако ће бити најатрактивнији заједнички одлазак председника Вучића и Путина у Храм Светог Саве, где ће им се, у обиласку Крипте и централног дела, придружити Патријарх Иринеј.

Формално, то је програм сусрета, чије ће поруке и договори сигурно бити далекосежнији и значајнији него што се може закључити на основу званичне агенде.

Повезане објаве