Путин тражи благо из музеја у Загребу вредно милионе евра

Голубица, ЧЕТВРТАК 23.05.2019.

Руске дипломате у Загребу припремају се за прву службену посету председника Русије Владимира Путина Хрватској, до које би, како је недавно најавио руски амбасадор у Хрватској Анвар Азимов у интервјуу за Тас, могло доћи већ следеће године.

Како наводи хрватски Експрес, Путин, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и хрватски премијер Андреј Пленковић приликом сусрета ће, извесно је, разговарати о низу важних тема: гасоводу, „Агрокору“, руским улагањима у хрватске компаније, хотеле, трговинској размени, украјинском питању.

Како наводи хрватски протал, већ сад се на столу нашло и питање слика руског уметника Николаса Рериха, рођеног под именом Николај Константинович Рерих, тачније, питање повратка десет његових вредних слика које се више од 85 година налазе у Модерној галерији у Загребу.

Амбасадор Азимов покренуо је питање предаје тих слика Русији, земљи из које је Рерих отишао још давне 1917, у време Октобарске револуције, и у коју се никад није вратио.

Иако су слике добро збринуте у Модерној галерији, рекао је Азимов, Русија их тражи јер ће тамо бити „више потражње за њима“.

Пре повратка дела овог уметника, потребно је утврдити питање власништва, па је зато руска амбасада почела разговоре с Министарством културе РХ, пренео је хрватски Експрес.

Примопредаја слика између Југославенске академије знаности и умјетности и оснивача Модерне галерије, Хрватског друштва умјетности „Штросмајер“, извршена је 1934, о чему постоји записник.

У складу са Законом о заштити и очувању културних добара, није дозвољен њихов трајни, временски неограничен извоз и изношење из Републике Хрватске“, стоји у допису који су Експресу послали из Министарства. Рекли бисмо како је то кратки „њет“ руским захтевима, наводи Експрес.

 

РТС, ТАНЈУГ

Повезане објаве