Путин у Београду

Голубица, ЧЕТВРТАК 17.01.2019. Извор: РТС, ФОТО/ВИДЕО РТС

Председник Руске Федерације Владимир Путин допутовао у званичну посету Србији, где му је домаћин председник Александар Вучић. Током посете биће потписан 21 споразум, трећина је из области иновација и дигитализације. РТС директно преноси целодневну посету председника Русије.

15.15 – Почели су билатерални састанци чланова делегација, након чега се очекује и потписивање билатералних докумената у присуству двојице председника.

14.20 – У току је састанак двојице председника у ужем формату. Вучић је пожелео добродошлицу руском колеги уз поруку да је Србија поуздан партнер Русији. Путин се захвалио грађанима Србије на топлом пријему.

14.15 – Александар Вучић и Владимир Путин обилазе изложбу Архива Србије „Српско-руске везе у документима од 1804 до 1918“.

14.05 – Испред Палате „Србија“ председнику Русије приређен је свечани дочек, уз интонирање химни две земље и смотру Гарде Војске Србије. Испаљени су и почасни плотуни у част Владимира Путина.

13.40 – Двојица председника положили су венце на Гробљу ослободилаца Београда и споменику Црвеноармејцу.

13.05 – У пратњи „мигова 29“ Војске Србије авион председседника Путина слетео је на београдски аеродром. Њега је на аеродрому, уз гардисте и црвени тепих, дочекао председник Србије Александар Вучић.

Дочек Путина на аеродрому

12.25 – На улицама Београда појачане су мере безбедности. Током дана су предвиђене делимичне измене саобраћаја.

Појачане мере безбедности на улицама

12.15 – Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и генерални директор руске државне компаније „Рос сети“ Павел Ливински потписали су Меморандум о српско-руској сарадњи о развоју иновација у сектору енергетике.

12.05 – На местима у Београду која ће посетити двојица председника присутни су новинари. Све је спремно за свечани дочек у Палати Србија.

Заставе у Палати Србија

Заставе у Палати Србија

11.30 – Авион с руским привредницима, који су део делегације коју предводи председник Путин, слетео је у Београд.

Авион којим су слетели руски привредници

Авион којим су слетели руски привредници

Према програму посете шефа руске државе, Путину је на Аеродрому „Никола Тесла“ приређен дочек. Уследила је церемонија полагања венаца на Гробљу ослободилаца Београда и спомнику Црвеноармејцу.

Вучић и Путин на аеродрому

Вучић и Путин на аеродрому

Церемонија свечаног дочека руског председника уприличена је испред Палате „Србија“, уз инонирање химни две земље и постројавање Гарде Војске Србије. У част Владимира Путина испаљено је и десет почасних плотуна.

Председника Русије испред Палате „Србија“ дочекали су сви министри у Влади Србије на челу са председницом Владе Аном Брнабић.

Након свечаног дочека, двојица председника обишла су изложбу Архива Србије „Српско-руске везе у документима од 1804 до 1918“.

Уследио је састанак у ужем формату двојице председника. У делегацији председника Вучића су премијерка Брнабић, министар спољних послова Ивица Дачић и министар полиције Небојша Стефановић.

Сат након тога планиран је састанак делегација Србије и Русије, а потом и потписивање билатералних докумената у присуству двојице председника.

Припреме Гардиста испред Палате

Припреме Гардиста испред Палате „Србија“

Са председником Русије у Београд је допутовали о пет министара – спољних послова, енергетике, технолошког развоја, рада и социјалне заштите и економског развоја.

За поподне је предвиђена церемонија уручења Ордена Александра Невског председнику Србије Александру Вучићу.

Орден Вучићу ће уручити председник Путин. Двојица председника ће се након тога обратити медијима.

А по давању изјава планиран је обилазак Храма Светог Саве.

Током посете биће потписани бројни уговори и споразуми из различитих области. Међу њима је Уговор за пројектовање и извођење радова на изградњи железничке инфраструктуре Србије.

Потписани су и меморандуми који би требало да повећају сарадњу у области образовања, развоја научних истраживања и размене знања између Србије и Руске Федерације.

Путинов авион су кроз ваздушни простор Србије пратили

Путинов авион су кроз ваздушни простор Србије пратили „мигови“ Војске Србије

За извештавање о Путиновој посети Београду акредитовано је скоро 600 новинара, сниматеља и фоторепортера из Србије, Русије, региона и света. Само са Путином долази преко 80 новинара из Русије.

О огромном интересовању за Путинову посету сведочи чињеница да су акредитације затражиле медијске екипе водећих светских агенција, елекстронских и штампаних медија, не рачунајући сталне стране дописнике из Београда, попут извештача америчке агенције АП, Франс преса, Ројтерса, кинеске и немачке државне телевизије.

Многи страни медији послали су специјалне извештаче у Београд, укључујући ГардијанЊујорк тајмс, британски Тајмс.

Повезане објаве