Пуч у Судану, ухапшен председник Башир

Голубица, ЧЕТВРТАК 11.04.2019.

Суданска војска одлучила да свргне председника Омара ел Башира и отпусти владу. Војни савет водиће земљу у наредне две године, рекао је у обраћању јавности судански министар одбране. Организатори протеста против Башира поручују да остају на улицама суданске престонце Картума.

Судански министар одбране рекао је у обраћању на државној телевизији да ће војни савет водити земљу у прелазном периоду од две године, преноси Ројтерс.

Истакао је да ће председник Омар ел Башир бити ухапшен и одведен на „сигурно место“.

Министар је најавио да ће устав бити суспендован и да ће се увести тромесечно ванредно стање, додавши да ће аеродроми бити затворени на 24 часа, док ће гранични прелази бити ван функције до даљег.

Нагласио је да ће избори бити расписани по окончању прелазног периода.

У међувремену, главни организатори протеста против Башира одбацили су најаву пучиста о војном савету који ће привремено преузети власт у земљи.

Суданско професионално удружење позвало је демостранте да остану испред зграде Министарства одбране, где се налазе од суботе.

Ел Арабија наводи да су претходно председник Судана и његових 100 најближих сарадника ухапшено, а да се сâм Башир налази у кућном притвору.

Извори ове телевизије наводе да су ухапшени премијер Мухамед Тахер Аила, бивши министар одбране Абдел Рахим Мухамед Хусеин, лидер странке Национални конгрес Ахмед Хароун, бивши заменици председника Али Осман Мухамед Таха и Бакри Хасан Салех.

Би-Би-Си преноси наводе Ел Арабије да су сви политички затвореници ослобођени.

Раније данас група војних официра наводно ушла у зграду радија и телевизије. Претходно су се јаке снаге војске распоредиле у близини зграде радија, али и по целом Картуму.

Ројтерс јавља, позивајући се на наводе очевидаца, да су десетине хиљада људи на улицама Картума.

Британска агенција је навела да су војници упали у седиште Исламског покрета, главног дела владајуће Баширове партије Националног конгреса.

Трупе и оклопна возила распоређена су око председничке палате у Картуму како би спречили улазак и излазак.

Ел Арабија је известила да судански радио већ неко време емитује националне песме, истичући да се то често догађа у земљи пре било каквог државног удара.

Башир је на власт дошао 1989. године након пуча, а четири године касније САД су њега и његову владу ставиле на листу спонзора терориста и увеле санкције.

Oптужен је и пред Међународним судом у Хагу због навода да је извршио геноцид у Дафуру.

Нападнуте и опљачкане зграде безбедносних служби

Демонстранти у Судану напали су просторије обавештајне и безбедносне службе у источним градовима Порт Судан и Касала, јавља Ројтерс.Како је сведок рекао за агенцију АФП, демонстранти у Касали однели су сву опрему која се налазила унутра.

 

 

 

Извор: РТС, REUTERS, BBC.COM, ALHADATH.NET, ALARABIYA.NET

Повезане објаве