ПУШТАЊЕ САОБРАЋАЈА НА ПРИСТУПНИМ ПУТЕВИМА ЖЕЖЕЉЕВОМ МОСТУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици обишли су приступне саобраћајнице Жежељевом мосту, а том приликом оне су и отворене за пролазак возила.

На новосадској страни изграђено је 618 метара главног правца (312м са две коловозне траке у оба смера и разделним острвом и 306 метара са по једном коловозном траком у оба смера) и 670 метара кракова (прилаза) са по једном траком. Изграђене су пешачке и бициклистичке стазе у дужини од 950 метара.

На петроварадинској страни изграђено је 480 метара главног правца (220м са две коловозне траке у једном смеру и једном коловозном траком у супротном смеру и 260 метара са по једном коловозном траком у оба смера) и 1400 метара кракова (прилаза) са по једном траком у сваком смеру и кружном раскрсницом. Изграђене су пешачке и бициклистичке стазе у дужини од 1200 метара. Такође, изграђен је подвожњак дужине 20 метара, намењен за двоколосечни саобраћај, и то у оквиру реконструкције другог колосека пруге Стара Пазова – Нови Сад.

– Завршетком овог пројекта олакшавамо даља улагања у Нови Сад, посебно у подграђе Петроварадинске тврђаве, и полако треба да се навикавамо да ће тај део града бити пешачка зона. Када држава заврши за нас веома важан пројекат у вези са брзом пругом Београд-Нови Сад, ми ћемо имати окончане све радове на овом инфраструктурном подухвату. Новосађани су заволели нови Жежељев мост. Код старог моста нисмо имали овако добро пројектоване и изведене саобраћајнице и добили смо далеко бољи улазно-излазни правац са сремске стране. Овај пројекат је коштао 4,5 милиона евра, а финансирали су га наши партнери из Европске уније. Бициклистичка стаза ће бити спојена са кејом, и цео овај потез ће бити потпуно уређен, када се помере извођачи радова “Азви“, а припремамо уређење читавог кеја са сремске стране. Сада већ увелико причамо о новим мостовима, надамо се да ћемо добити један у оквиру изградње ауто-пута Рума-Нови Сад, а и ми као Град спремамо пројекте за нове мостове за нове генерације – нагласио је градоначелник Вучевић.

Извор: Голубица

Повезане објаве