Расписан конкурс за пројектовање јавне гараже

Голубица, СРЕДА, 14. НОВ 2018, ИЗВОР: Dnevnik.rs ФОТО: Фото: На месту аутобуске окретнице, предвиђена јавна гаража Фото: Дневник.рс/Н.Стојановић

Расписана је јавна набавка за избор пројектанта вишеспратне јавне гараже на углу Шафарикове и Успенске улице.

Како у Градској управи за грађевинско земљиште и инвестиције наводе, процењена вредност техничке документације је 15 милиона динара. Одлуком о програму уређивања грађевинског земљишта за 2018. годину планиран је новац за решавање имовинско-правних односа на месту на ком је предвиђена гаража, а решењем Владе Републике Србије од 6. октобра 2017. године утврђен је јавни интерес за експропријацију непокретности – земљишта и објеката.

За пројектовање гараже, осим важећег плана детаљне регулације, обавезујуће је и победничко решење архитектонско-урбанистичког конкурса из 2008. године, по ком је изграђен и хотел “Центар”. У Градској управи кажу, да је предвиђено да поменути објекат има сутерен и четири спрата, што је укупно око 9.500 квадраних метара бруто површине, у оквиру којих би требало да буде од 350 до 400 паркинг места, а улази су планирани из Шафарикове и Улице Павла Папа.

Подсећамо да је Планом детаљне регулације блокова између улица Шафарикове, Јеврејске и Успенске на месту дотрајалих објеката и аутобуској окретници, која ће бити измештена, предвиђена јавна гаража на површини од око 2.100 квадратних метара, као и да би до хотела требало да се гради троспратни или четвороспратни пословни објекат. Урбанисти су оставили могућност да раван кров гараже буде уређен као простор за стационирање возила или озелењен кровни врт или пак да на крову буду смештени спортски терени.

Исти план предвиђа и подземни пешачко-бициклистички пролаз на углу Успенске и Јеврејске улице, што би требало да повећа безбедност пешака, као и капацитет и пропусну моћ раскрснице Јеврејске, Успенске улице и Булевара Михајла Пупина.

Ј. Вукашиновић

 

Повезане објаве