Свечаном академијом обележен Дан Универзитета у Новом Саду

Голубица, ПЕТАК 28.06.2019.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас на Свечаној академији поводом Дана Универзитета у Новом Саду, истакавши да Универзитет надилази националне оквире, а да је доказ за то и најновија Шангајска листа за 2019. годину, на којој је новосадски универзитет у три области: наука и технологија хране, ветеринарске науке и хемијско инжењерство сврстан у првих 500 на свету.

„Универзитет у Новом Саду установа је од националног значаја и једна од најважнијих у АП Војводини. Поносан сам на све студенте, доценте, професоре и асистенте који снагу свога знања преносе широм света“, рекао је председник Мировић.

Протеклих година, како је навео, Покрајинска влада је, заједно са Универзитетом, радила на развоју многих области и научних института у оквиру новосадског универзитета, најављујући још значајнију подршку тој установи у будућности.

„До краја године почећемо радове на изградњи Студентског културног центра, завршавамо Научнотехнолошки парк, чија ће прва фаза бити пуштена у рад током октобра, а очекује нас и изградња нове зграде Института Биосенс“, казао је председник Мировић.

„Овај велики јубилеј потврдио је одлуку донету пре 59 година, одлуку да се у Новом Саду оснује Универзитет“, истакао је он.

„Данас је за нас велики дан. Поносни смо на све што је урађено у протеклих шест деценија и на то што је Универзитет у Новом Саду данас респeктабилна институција“, рекао је ректор Универзитета у Новом Саду Дејан Јакшић, захваливши се Покрајинској влади на подршци.

Универзитет у Новом Саду је са преко 50.000 студената и 5.000 запослених једно од највећих образовних и научних средишта у централној Европи. Спада у ред универзитета који покривају готово све области науке и високог образовања. У саставу Универзитета су 14 факултета и три научна института.

Свечаној академији присуствовали су и ректор Универзитета у Бањој Луци Радослав Гајанин, ректор Државног универзитета у Новом Пазару и заменик Конференције универзитета Србије Миладин Костић, председник Огранка САНУ у Новом Саду Стеван Пилиповић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

Повезане објаве