Свечано затворен ОПЕНС – Кључеви предати Амијену

Церемонија затварања Омладинске престонице Европе и предаје кључева француском граду Амијену, који је ту титулу понео за 2020. годину, одржана је на Великој сцени Српског народног позоришта.

Догађају су присуствовали представници Града, Покрајине, Републике, дипломатског кора, омладинских организација, а градоначелник Новог Сада Милош Вучевић предао је кључеве Омладинске престонице Европе градоначелници Амијена Брижит Фур.
 
– Ово није крај, за нас је ово тек почетак. Предаћемо Амијену кључеве, али новосадска врата остају отворена за све људе добре воље, за младе, за оне који имају енергију и који верују. Поверење је било кључ успеха у овој дивној причи. Почели смо да верујемо једни другима и да уклањамо баријере. Ујединили су се администрација и омладинске организације, владин и невладин сектор. Почели смо да слушамо и да разумемо једни друге, и онда је све постало једноставно и успешно. Ова прича не зависи од генерације које је изнела ОПЕНС 2019, ова прича мора бити легат будућим генерацијама. На овај начин смо бар мало уверили оне који размишљају да оду из своје земље, да ово јесте и може бити добар град за живот, и добра држава. Какав ће нам Нови Сад бити, зависи од нас самих. Ако радите као што су радили ови сјајни млади људи, ствари се могу променити на боље- нагласио је Милош Вучевић.
 
Део програма затварања Омладинске престонице Европе био је и Дијалог младих и премијерке Републике Србије Ане Брнабић, који је организовала Кровна организација младих Србије (КОМС) уз подршку ОПЕНС-а и у оквиру ОПЕНС пројекта Премијерка отвара врата – Млади на Влади.
 
Присутнима на Церемонији обратили су се и координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић, председница Европског Омладинског Форума Карина Аутенгрубен и градоначелница Амијена Брижит Фур. Према речима Вукашина Гроздановића у протеклих 365 дана стало је 1440 активности у којима је учествовало 291440 младих из целе Србије. Реч је о великом броју програма, од Церемоније отварања године престонице и бесплатног концерта за 6000 младих, преко ОПЕНС-а на путу који је поклонио шест мурала, обишао градове у региону и кампером се представио пред готово 3000 младих, 3×3 Challengera у центру града са 16 екипа из 10 земаља света и једном од највећих посећености FIBA догађаја, до мултимедијалног квиза Млади људи велика дела у којем је учествовало скоро шест хиљада људи.
 
Такође, како се могло чути, одржани су ОПЕНС youth fair, ОПЕНС day@EXIT и ОПЕНС play@EXIT са преко 40 бендова из 15 градова и три државе, ОПЕНС Фестивал боја за Међународни дан младих, ОПЕНС Social lab са преко 200 учесника из целог света, а први ОПЕНС дистрикт је за два дана укључио преко 16000 младих и довео светске звезде акционих спортова у Нови Сад.

Извор: Голубица

Повезане објаве