Отворена последња деоница јужног крака Коридора 10

Свечано отварање јужног крака Коридора 10

Отворена последња деоница јужног крака Коридора 10

Голубица, СУБОТА 18.05.2019.

Обраћањем председника Александра Вучића, културно-уметничким програмом и ватрометом код моста код Врле свечано отворена последња, најзахтевнија деоница јужног крака Коридора 10. Градња је трајала шест година, изграђено је 36 мостова и два тунела. Деоница је дуга 26,3 километра и може се проћи за 20 минута. Председник Србије Александар Вучић захвалио је свима који су учествовали и помогли градњу, а пре свега градитељима са југа Србије.

20.41 – Обраћањем председника, извођењем песама „Играле се делије“ и „Ово је Србија“, ватрометом, и осветљивањем моста на Врли бојама српске заставе означено је отварање последње деонице јужног крака Коридора 10 кроз Грделицу.

20.22 – Председник Вучић је рекао да су људи са југа Србије изградилисве оно што генерације пре њих нису успеле да ураде. „Можете да се поносите ониме што сте направили не за себе, већ за нашу децу и нашу будућност“, поручио је председник.

20.10 – Окупљенима се обратио најпре шеф делегације ЕУ Сем Фабрици, а затим и македонски премијер који је изјавио да део Коридора 10 кроз Грделицу изгледа величанствено. Задовољство завршним послом изразио је и Милора Додик.

20.05 – Химну Србије код Врле извела је Ивана Тасић, након чега је почела свечаност отварања деонице кроз Грделицу. Присутни су и македонски премијер Зоран Заев, Милорад Додик и бројне дипломате.

19.30 – Код моста Врла окупили су се грађани који чекају да ова деоница буде отворена. У току је културно-уметнички програм.

19.10 – Делегација је прошла кроз тунел Манајле, као и представници компанија које су градиле ову деоницу. Председник Вучић је разговарао са дипломатама који су претходно дошли на овај део Коридора, а гостима је послужено вино.

18.55 – Код Моминог Камена министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је захвалила радницима, председнику и Влади Србије која је, истиче, сваки пут стала иза њеног министарства.

18.25 – Премијерка Ана Брнабић је рекла да је поносна на овај подухват. Истакла је да се данас Србија симболично повезује са Европом, где јој је и место.

18.15 – Делегација Србије аутобусом обилази Коридор 10. Код петље Предејане делегацију су дочекали локални челници.

17.50 – Вучић је рекао да је отварање Коридора 10 прилика да упознамо боље своју земљу. Многа дивна места нам постају ближа, људи за кратко време могу да упознају своју отаџбину, поручио је председник истичући и значај коридора за економију и привлачење инвестиција. Рекао је и да у Аустрији Швајцарској није видео боље путеве од Коридора 10.

17.35 – Председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министарка Зорана Михајловић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик обишли су косину 2, која је изазивала много проблема грађевинцима.

Председник Србије Александар Вучић је разговарао са радницима код косине 2, који су испричали са којим изазовима су се сусретали.

На констатацију да је Јужни крак завршен, али да ће проблем и даље задавати дуго чекање на границама, Вучић је рекао да техничке ствари морају да се решавају брзо, да би се смањило чекање јер се тиме чува и новац.

Председник је навео да је потребно да земље на Балкану разумеју да смо снажнији ако смо заједно, да размишљамо на другачији начин и да се боримо за своју будућност. За то је потребно време, рекао је Вучић.

У обраћању јавности, председник је рекао да ће овај ауто-пут привући инвеститоре али и омогућити грађанима Србије да боље упознају своју отаџбину за кратко време.

Код петље Предејане јавности се обратила премијерка Ана Брнабић. Рекла је да је „бескрајно срећна и поносна на овај подухват“.

„Честитам свим грађанима Србије јер је ово за све грађане, ово је велики, историјски дан. И симболично, дан када се ми повезујемо коридором са Европом, где нам је место, али и дан који треба да нам служи као прекретница да наша земља и народ завршава ствари, да ми завршавамо започете пројекте, да не одустајемо када је најтеже“, поручила је премијерка.

Код Моминог Камена министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је захвалила радницима, председнику и Влади Србије која је, истиче, сваки пут стала иза њеног министарства.

„Грделица шаље поруку да Србија жели да се повезује, да се развија, да је модерна. Верујем да је овај пут почетак свега онога што ћемо у будућности урадити“, рекла је министарка.

Завршетак источног крака требало би да буде на лето, када ће цео Коридор 10, главни међународни путни правац кроз Србију, бити коначно завршен.

На деоници дугој 26,3 километра градили су се мостови, вијадукти, петље, галерије. Пробијали су се тунели, стабилизовале косине које су задале највише проблема.

Радови на косинама биће настављени и наредних неколико месеци, али то неће утицати на саобраћај.

Овај ауто-пут повезује север и југ Србије, а мештани са оба краја имају иста очекивања – да се путује краће, брже, безбедније.

 

Извор: РТС

 

Нема Коментара

Поставите Коментар