Скупштина усвојила буџет, пред посланицима више од 60 закона

Голубица, ПЕТАК, 07. ДЕЦ 2018, ИЗВОР: РТС

Посланици Скупштине Србије гласају о више од 60 законских предлога, прописа и споразума. Великом већином гласова усвојен буџет за 2019. годину.

15.00 – Парламент је изгласио и сет пореских закона међу којима су измене и допуне Закона о порезу на имовину.

14.40 – Скупштина Србије усвојила је измене Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору којим се продужава забрана запошљавања до краја 2019.

14.20 – Изгласан и Закон о накнадама за коришћење јавних добара чиме се унапређује транспарентност система јавних прихода и обезбеђује се предвидивост трошкова пословања привреди.

14.10 – Посланици усвојили предлог да се од 1. јануара 2019. таксе за РТС И РТВ повећају на 220, уместо досадашњих 150 динара.

12.50 – Великом већином гласова Скупштина усвојила Закон о буџету за 2019.

12.00 – Са 144 гласа за Усвојен Закон о централном регистру обавезног социјалног осигурања.

Као пррви међу више од 60 закона парламент је усвојио Закон о централном регистру обавезног социјалног осигурања, којим ће се ефикасније контролисати наплата доприноса за обавезно социјално осигурање, а поред тога смањиће се и трошкови администрације.

За закон је гласало 144 посланика од 151 присутних. Није било гласова „против“, као ни уздржаних.

Закон ће обезбедити регулисање размене података у погледу уплате доприноса за обавезно социјално осигурање повезивањем Централног регистра и Пореске управе.

Водиће се регистар запослених, изабраних, именованих, постављених и ангажованих лица код корисника јавних средстава.

Парламент је у међуврмену усвојио буџет за 2019. годину. За закон је гласао 141 од 149 присутних посланика, нико није гласао „против“ нити је било уздржаних.

Посланици данас гласају и да се таксе за РТС и РТВ повећају са 150 динара на 220 динара.

Скупштина Србије усвојила је и Закон о накнадама за коришћење јавних добара чиме се унапређује транспарентност система јавних прихода и обезбеђује се предвидивост трошкова пословања привреди.

Закон отклања могућност наплате накнада више пута по истом основу.
Укинуће се накнада за биогорива, за обавезне резерве природног гаса, за прекомерно коришћење јавног пута, као и за коришћење комерцијалних објеката којима је омогућен приступ са јавног пута.

С друге стране, уводи се накнада за унапређење енергетске ефикасности ради омогућавања извршења међународних обавеза у вези остваривања циљева прописаних законом којим се уређује ефикасно коришћење енергије.

Продужена забрана запошљавања у јавном сектору

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору којим се продужава забрана запошљавања до краја 2019. године.

То је један од девет закона из области државне управе и локалне самоуправе који је данас усвојен у парламенту.

Ресорни министар Бранко Ружић рекао је, када је реч о законима који се тичу плата, да су рокови условљени потребом да се у предстојећем периоду спроведу додатне финансијске анализе преласка на нов систем плата, као и да се остави нови примерен временски период за прилагођавање послодаваца и запослених и то све до 1. јануара 2020. године.

Посланици дела опозиције провели су ноћ у Скупштини Србије, јер им како је синоћ рекао шеф посланика ДС-а Горан Ћирић, није омогућено да о амандамнима за буџет говоре у пленуму.

Они су критиковали владајућу коалицију због великог броја предложених „бесмислених“ амандмана на Предлог закона о централном регистру обавезног социјалног осигурања због чега нису стигли да говоре о амандманима на предложени буџет.

Посланици дела опозиције јуче су добили и неколико опомена што је био један од повода да организују такозвани паралелни парламент и да током ноћи остану у Скупштини и говоре о својим решењима.

О аманданима на предложени буџет најавили су да ће говорити и данас на конференцијама за новинаре.

Повезане објаве