Србија данас и сутра обележава Дан државности

Голубица, Петак 15.02.2019.

Србија данас и сутра, 15. и 16. фебруара, обележава Сретење – Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је почео Први српски устанак и када је 1835. проглашен први српски Устав.

Тим подовом, председник Републике Александар Вучић уручиће одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Председница Владе Ана Брнабић положиће венац на споменик вожду Карађорђу у Орашцу, а обележавању ће присуствовати и председница Републике Српске Жељка Цвијановић и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић положиће сутра венац на споменик Незнаном јунаку на Авали.

У име Владе Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, положиће ловоров венац на саркофаг вожда Карађорђа у цркви светог Ђорђа на Опленцу.

Венце ће, осим министра Ђорђевића, положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, Општине Топола, Задужбине краљ Петар Први, удружења и грађани.

Како је најављено, на Сретење би у Подгорици требало да буде званично отворена Српска кућа, у оквиру које ће бити институције које чувају српску културу и идентитет.

Према најави, Српску кућу ће отворити специјални изасланик председника Србије Александра Вучића, Никола Селаковић.

Сретење је државни празник којим се обележавају два значајна историјска датума битна за културно-историјски и национални идентитет Срба.

Тог дана 1804. године, српски устаници, предвођени Ђорђем Петровићем – Карађорђем, на Збору у Орашцу одлучили су да покрену Први српски устанак.

Устанички скуп, одржан у Орашцу, представља почетак обнове српске државности после вишевековне отоманске власти.

У наредних неколико година устаничка војска, под вођством Карађорђа, у чувеним биткама код Иванковца, Делиграда, Мишара, у Београду и другим местима, поразила је отоманске снаге и ослободила готово целу територију Београдског пашалука.

Тиме су Срби отпочели ослободилачку борбу против отоманске власти и процес стварања своје нововековне државе.

Такође, 15. фебруара 1835. године у Крагујевцу донет је Сретењски устав, први устав Србије и један од најдемократскијих и најлибералнијих устава тог времена.

Дан уочи обележавања Дана државности, изведена је почасна артиљеријска паљба у Београду, на Савској тераси на Калемегдану.

Дан државности Србије празнује се 15. и 16. фебруара, а поново је почео да се обележава од 2002. године.

 

 

Извор: Танјуг