Србија напредовала за 4 места на Дуинг бизнис листи Светске банке

Голубица, ЧЕТВРТАК 24.10.2019.

Србија је по условима лакоће пословања напредовала за четири места на Дуинг Бизнис (Doing Business) листи Светске банке за 2020. годину, и заузела 44. позицију међу 190 рангираних земаља света.

Према извештају објављеном јутрос на званичном веб сајту Светске банке, Србија спада међу 42 светске економије које су у периоду 2018/19. године спровеле регулаторне реформе у три или више од 10 оцењиваних области унапредивши услове лакоће пословања.

Истиче се да је Србија олакшала добијање грађевинских дозвола увођењем новог онлајн портала и смањивањем административних такси, те да је побољшала поузданост напајања електричном енергијом обнављањем трафостаница, инсталирањем система даљинског управљања и побољшањем одржавања мреже.
У извештају се такође наводи да је наша земља ојачала заштиту мањинских инвеститора захтевајући спровођење екстерне ревизије, моментално обелодањивање трансакција повезаних лица, објављивање власничких и контролних структура, као и захтевајући већу корпоративну транспарентност.
Србија је, како се додаје, олакшала плаћање пореза увођењем интерних рокова за повраћај пореза на додату вредност.
Такође је олакшала извршење уговора успостављањем финансијских подстицаја за уговорне стране да покушају медијацију.
У документу се констатује још и то да је решавање проблема инсолвентности Србија побољшала захтевом да повериоци именују свог представника задуженог за инсолвентност, обезбеђујући им тиме право на информације о финансијском стању дужника.
Када је реч о отпочињању пословања, Светска банка оцењује да је наша земља процедуру за покретање бизниса учинила сложенијом тако што захтева од предузетника да имају електронски сертификат.

 

Извор: ТАНЈУГ

Повезане објаве