Србија победила Чешку – Ђорђевић поднео оставку!

Голубица, СУБОТА 14.09.2019.

Кошаркаши Србије савладали су селекцију Чешке Републике са 90:81 и освојили пето место на Светском првенству у Кини. У првом полувремену „орлови“ апатични, у другом као да је на терен изашла нека друга екипа. Богдановић још једном најефикаснији са 31 поеном, одличне роле Милутинова, Јовића и Јокића.

Селектор Александар Ђорђевић рекао је на конференцији за новинаре после меча са Чешком да је истина да ће напустити кормило националног тима.

Крај конференције за новинаре селектора Алексанра Ђорђевића открио је да ће „орлови“ остати без вође. „Истина је, одлазим“, рекао је Ђорђевић коментаришући писање појединих медија да ће Србија после Мундобаскета остати без селектора.

„Рекао сам већ играчима, мислим да је ред и време. То је то. Није било разговора о наставку. На мени је да се повучем и да не очекујем никакав разговор, јер нема потребе. Ја знам када човек, или тренер треба да направи први корак. Осећам обавезу да то урадим. Нажалост, одлазим у тренутку када нисмо успели да дођемо до зацртаног циља“, рекао је Ђорђевић српским новинарима у Пекингу.

Ђорђевић је рекао да је одлуку донео и пре Светског првенства у Кини.

„Иде живот у једном другом правцу. Пре свега лето које желим да посветим фамилији којој дугујем пуно. Све ово што смо прошли сви заједно није било лако. Нису биле лаке квалификације, није било лако ни такмичење. Све што смо прошли, и повреде и систем такмичења, све је било јако захтевно.“

Селектор се захвалио људима из Савеза, као и играчима на невероватној сарадњи у претходном периоду.

„Моја велика захвалност свим људима из Савеза, пре свих Предрагу Даниловићу, некадашњем председнику Драгану Ђиласу, који ме и поставио на ово место, као и Дејану Бодироги, који је у то време био директор мушких селекција. Желим да се захвалим свим мојим сарадницима током претходних година. Мислим да смо одрадили један сјајан посао. Имали смо добру радну средину, искрену и професионалну причу. Желим да се захвалим свим играчима који су били овде, заједно смо се дигли, заједно су ме дигли. Дугујем много њима. Неизмерно ћу бити захвалан свима за ову прилику. Захваљујем се и на подршци коју смо имали свих ових година. Мислим да је било екстра“, завршио је своје обраћање Ђорђевић.

Претходно, Ђорђевић је прокоментарисао утакмицу против Чешке и као и целокупни турнир.

Србија је победила Чешку Републику у борби за пето место на Мундобаскету у Кини и још једном показала да спада међу најбоље селекције на тунриру. „Орлови“ су доказали да им је довољно да одиграју десетак квалитетних минута и да победе већину репрезентација на свету.

Чеси су одлично играли у првом полувремену. Одлично су шутирали и за два и за три поена и користили све пропусте у одбрани српског тима, а њих није било мало.

„Орлови“ су деловали апатично, незаинтересовано и тромо, што је у великој мери подсетило на утакмице против Шпаније и Аргентине, које су нас скренуле са шампионског пута.

А унда, у другом полувремену све се преокренуло. Као да је потпуно друга екипа изашла на терен велелепне дворане у Пекингу.

Богдан је наставио да решета са свих позиција, док су одговорност преузели Стефан Јовић и Никола Јокић, који су, уз расположене Лучића и Милутинова, водили српски тим до преокрета, на крају и победе.

Чесима је стао шут за три поена, што се негативно одразило на њихову игру. Саторански је потпуно избачен из игре, док су Хрубан и Балвин спорадично погађали, свакао недовољно да се ухвати ритам који су наметнули „орлови“.

Србија је у једном тренутку стигла до 18 поена предности, али у завршници тежила атракцијама, што су Чеси искористили и смањили коначан заостатак на једноцифрену разлику – 90:81.

Богдановић је постигао 31 поен, Милутинов 14 уз седам скокова, Јовић 12 уз седам скокова и шес асистенција, Јокић седам поена, 14 скокова и седам асистенција.

У тиму Чешке Ауда је постигао 16 поена, Петерка 14, а Саторански 13.

 

Извор: РТС; Фото: РТС/Aleksandar Djordjevic (@CoachDjordjevic) | Twitter

Повезане објаве