Српски хирурзи обавили најсложенију операцију аорте

Голубица, ПЕТАК 06.09.2019.

У Kлиничком центру Србије урађена је једна од најсложенијих интервенција у васкуларној хирургији. Тим хирурга, анестезиолога и свих других који морају да учествују у једној од најризичнијих интервенција у васкуларној хирургији, операцијом је пацијенткињи спасао живот. Оперативно лечење анеуризме торакоабдоминалне аорте обавља се у само шест центара у Европи. Међу њима је Kлиника за васкуларну хирургију Kлиничког центра Србије.

Професор Лазар Давидовић, директор Kлинике за васкуларну хирургију наводи за РТС да је интервенција рађена код младе пацијенткиње и да је она у стабилном стању.

„У питању је најризичнија, најизазовнија процедура у васкуларној хирургији за пацијента, хирурга, анестезиолога јер се пацијенту током операције истовремено отвара грудни кош и трбух. Након отварања се примењује машина за вантелесни крвоток, привремено се из функције искључи лево плућно крило и након тога се вештачким крвним судом замени све што је болесно па у њега уграђују артерије које исхрањују кичмену мождину, јетру, слезину, бубреге, црева…“, објашњава професор Давидовић.

Додаје да операције некада трају и до десет сати и да у њој учествује добро обучени  мултидисциплинарни тим.

„Многе операције трају и по десет сати, њих не изводи појединац већ добро обучени  мултидисциплинарни тимови кога чине врло искусни анестиолози, хирурзи, радиолози, трансфузиолози и врло искусне медицинске сестре јер када се процес заврши у операционој сали то је само први корак  и почиње један сложен постоперативни опоравак који траје по пет, шест дана“, објашњава Давидовић.

Додаје да овај поремећај најчешће погађа пацијенте између 30 и 40 година.

„Болови у грудима, леђима, промуклост, хроничан кашаљ могу да укажу да неко има анеуризму торакоабдоминалне аорте“, објашњава Давидовић.

Додаје да се оперативни захвати ове врсте осим пацијентима из Србије изводе и код пацијената из Црне Горе и Хрватске.

 

Извор: РТС

 

Повезане објаве