Стандард: Меркелова за специјални статус севера Косова

Голубица, СРЕДА 17.04.2019.

Идеја о промени граница на Балкану могла би да буде сахрањена на самиту који су 29. априла сазвали немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон, пише бечки „Стандард“.

Ангела Меркел жели да прикаже предлог по ком би северно Косово добило специјални статус, усидрен у идеји о Заједници српских општина, која је договорена Бриселским споразумом, а још није имплементирана, пише Стандард.

На овај начин, немачка канцеларка намерава да сахрани идеју о разграничењу коју су, како пише Стандард, подржали одлазећи функционери ЕК – шефица дипломатије Федерика Могерини и комесар за проширење Јоханес Хан.

Meркелова је, иначе, од почетка била против те идеје страхујући да би могла да изазове нове немире на Балкану. Берлин сматра да је пре неопходан „добар договор“ између Београда и Приштине, него брз договор.

Приштинска Газета експрес писала је јуче, позивајући се на неименоване изворе, да ће Француска и Немачка представити идеју дуплог суверенитета.

„Причамо о дуплом суверенитету. Косово ће задржати територијални интегритет, али ће и Србија уживати неки суверенитет над Србима на Косову и над српским светињама“, рекао је извор приштинског листа.

Састанак ће бити одржан 29. априла у Берлину. Присуствоваће председник и премијерка Србије, Александар Вучић и Ана Брнабић, косовски председник и премијер, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, као и албански премијер и шеф дипломатије, Еди Рама и Иљир Мета.

 

 

Извор: РТС, DERSTANDARD.AT

Повезане објаве