Стигао први теретни воз из Кине са опремом за брзу пругу

Стигао први теретни воз из Кине са опремом за брзу пругу

Стигао први теретни воз из Кине са опремом за брзу пругу

Голубица, ЧЕТВРТАК 24.10.2019.

Теретни воз кинеских железница „China Railway Express“ са опемом за градњу брзе пруге у Србији стигао је данас из Кине у Београд, а дочекали су га председник Србије Александар Вучић и заменик министра трговине Кине Ћен Кеминг.

Воз је у железничкој станици Нови Београд уз „дугу сирену“ „пресекао“ црвену врпцу, чиме је означено званично успостављање прве железничке карго линије између две земље.
На црвеној траци је, иначе, на српском и кинеском језику писало: „Први пут долази у Србију“, а на возу је са стране исписано: „Кинеске железнице поздрављају српски народ“.
Председник Вучић и Ћен руковали су се са машиновођом и честитали му на успостављеној линији.
То је први директан воз из Кине за Србију и довезао је више од 500 тона опреме за изградњу брзе пруге у нашој земљи. Воз у свом саставу има 28 вагона са контејнерима.
Кренуо је 24. септембра из кинеског града Ђинана, у провинцији Шангдонг и прешао око 10.500 километара, а траса воза је била: Кина, Монголија, Русија, Белорусија, Пољска, Мађарска и Србија.
У тој композицији налази се опрема коју кинеске компаније користе за изградњу брзе пруге од Београда до Будимпеште.
Реч је о опреми за системе контактне мреже, као што су: трансформатори, каблови, интегрисани системи аутоматизације за трафо станице, системи даљинског управљања за контактну мрежу, системи за напајање струјом контактне мреже и друга опрема за брзу пругу.
Наведена опрема за вучну подстаницу и контактну мрежу важан је део „енергетског подсистема“ у Техничким спецификацијама интероперабилности.
Материјали за контактну мрежи, који су стигли из Кине у Србију, испуњавају све европске стандарде и поседују све потребне сертификате за изградњу пруге за велике брзине.
Железнички транспорт из Кине у Србију осигурава снабдевање опремом за пројекта брзе пруге Србија – Мадарска и убрзаће реализацију радова на терену.
Модернизација пруге Београд Центар – Стара Пазова, дуге 34,5 километра, део је пројекта изградње пруге за велике брзине до 200 км на сат, између Београда и Будимпеште.
Вредност уговора за модернизацију и изградњу брзе пруге на деоници Београд Центар – Стара Пазова је 350 милиона долара.
Извођач радова је кинески конзорцијум „China Railway International“ и „China Communications Construction Company”, а рок за изводење радова је 36 месеци почев од 5. јуна 2018. године.
Воз су у железничкој станици Нови Београд дочекали и потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић, амбасадорка Кине у Беогаду Чен Бо, градоначелник Београда Зоран Радојичић и други.
Из Кине је деведесетих година 20. века само спорадично тек по неки вагон, преко Турске, упућиван из Кине за Србију и то у саставу возова чија је крајња дестинација била у другим земљама централне Европе, као што су Мађарска, Пољска и Аустрија.
Железнички саобраћај један је од централних видова саобраћаја кинеске глобалне економске иницијативе „Појас и пут“, а брза железничка пруга од Београда до Будимпеште саставни је део тог пројекта.
Фреквентност линије зависиће од интересовања компанија из Кине које раде на српском тржишту, као и компанија из Србије које сарађују са Кином, најавило је раније Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
Отварање железничке карго линије између Кине и Србије ствара могућности и за све привреднике из Србије, али и региона, да могу своју робу да извозе на кинеско тржиште, као и да увозе потребну робу из Кине, јер је железнички транспорт много исплативији од ваздушног и поморског саобраћаја.
Иницијатива „Појас и пут“ је покренута 2013. године и има за циљ да направи Нови пут свиле низом инфрастрктурних пројеката – изградњом саобраћајне и енергетске инфраструктуре за извоз робе, као и лука и индустријских паркова.

 

Извор: Танјуг

Фото: Танјуг Раде Прелић

Нема Коментара

Поставите Коментар