Стиже још тридесет „Мерцедесових” аутобуса за ЈГСП

Голубица, СУБОТА 14.09.2019.

Осим већ купљених 13 соло „Мерцедесових” аутобуса с погоном на компримовани природан гас (ЦНГ), који у Нови Сад треба да стигну до краја године, Јавно градско саобраћајно предузеће „Нови Сад” набавља још 30 таквих возила, и то по готово 5,8 милиона евра.

У новим аутобусима грађани би се могли возити већ почетком наредне године, будући да је предузеће „Стар Импорт”, иначе генерални заступник компаније „Мерцедес–Бенц” за Србију, у обавези да возила испоручи у року од шест месеци.

Осим за ту инвестицију, ЈГСП је кроз исти тендер тражио понуђаче и за куповину 20 зглобних нископодних аутобуса, међутим, тај поступак је због неодговарајућих понуда, био стопиран. Неколико дана од обустављања поступка набавке 20 зглобних аутобуса ЈГСП је објавио на свом сајту да је уговор за ту инвестицију ипак додељен компанији „М.П.Н. Промет” из Земуна, која је једина допунила своју документацију, те се очекује да у наредним данима уговор, вредан 606.756.000 динара, без ПДВ-а, и буде потписан.

Свих 50 возила требало би да имају уређаје за грејање, односно хлађење, али и уграђене Њи-Фи рутере за бесплатан интернет уз могућност повезивања 30 путника истовремено. Такође, по захтевима градског превозника, аутобуси би требало да буду опремљени и видео-надзором. У 30 соло аутобуса биће минимум 30 места за седење, односно 28 путничких, једно за смештај колица особа с инвалидитетом и једно за возача. У предњем делу аутобуса треба да буду уграђена два једноипоседа за мајку и дете, а капацитет возила да буде такав да може да прими најмање 90 путника. Зглобна возила имаће минимум 38 места за седење, односно 36 путничких, једно за смештање особа с инвалидитетом и једно возачко. И они ће имати уграђен једноипосед за мајку и дете, а моћи ће да приме најмање 150 путника.

Подсетимо, недавно је у возни парк ЈГСП-а стигло четири од осам купљених „Ивеко” миди-аутобуса средње величине и мањег капацитета, а по најавама, и преостала четири возила ускоро ће се наћи на улицама града, приградских насеља али и на међумесним линијама. Иначе, за обнову возног парка Град је уложио готово две милијарде динара. По најавама градоначелника Милоша Вучевића, постигнут је и договор с Европском банком за обнову и развој о потписивању уговора с ЈГСП-ом о кредиту од седам милиона евра. Тај новац требало би да буде усмерен на куповину 30 нових аутобуса с погоном на ЦНГ, од којих би, како је најављено, 25 возила требало да буду соло, а пет зглобних.

Извор: Дневник;  Аутор: В. Бијелић

Повезане објаве