Усвојена резолуција, Подгоричка скупштина ништавна

Голубица, ПЕТАК, 30. НОВ 2018, ИЗВОР: РТС/ТАНЈУГ

Посланици црногорског парламента, после вишечасовне дебате, усвојили су иза поноћи предлог резолуције владајуће већине на челу са Демократском партијом социјалиста (ДПС) којом се одлуке Подгоричке скупштине из 1918. о присаједињењу Краљевине Црне Горе Краљевини Србије из 1918. проглашавају ништавним.

У гласању је учествовао 61 посланик, 46 је било „за“, 15 „против“, а није било уздржаних, преноси РТЦГ.

Током вишечасовне дебате која је претходила гласању, црногорски министар правде Зоран Пажин рекао је да „резолуција усмерена против актуелних покушаја да се унизи црногорски државни идентитет, злоупотребом једног трагичног догађаја у црногорској историји“.

„Сазрело је време да у Црној Гори једном за сва времена утемељимо црногорски државни идентитет. Свиђало се то некоме или не, цео свет данас држављане Црне Горе зове Црногорцима, као што држављане Немачке зове Немцима, а држављане Француске Французима. Време је да и ми у Црној Гори са поносом прихватимо идентитет по којем нас цео свет препознаје“, рекао је Пажин.

Опозициони Демократски фронт је предложио да се на дневни ред стави и њихова резолуција „Никада више 1916“, којом се, како је објаснио Андрија Мандић, осуђује капитулација Црне Горе.

„Сви се стидимо одлуке краља Николе и тадашње војске да положи оружје. 1918 се пожњело оно што се 1916. посејало“, рекао је Мандић.

Мандићев предлог, међутим, није прошао.

Предлог резолуције владајуће коалиције образложио је посланик ДПС-а Бранимир Гвозденовић, који је рекао да је „реч о документу о неправди нанетој Црној Гори“.

„Сведоци смо чињенице да се занемаривањем нелегалности Подгоричке скупштине данас покушава довести у питање суверенитет и независност Црне Горе. Желимо да историјске факте ставимо у први план“, рекао је Гвозденовић.

Посланик опозиционог Демократског фронта Славен Радуновић рекао је да се, када би данас дедови оних који су предложили ову резолуцију знали о чему се овде расправља, превртали у гробу.

„Али ми који смо ваши савременици, нисмо изненађени“, рекао је Радуновић.

У Подгорици је вечерас одржана и протестна шетња под слоганом „Никад више 1918“ коју је организовала невладина организација „Дукљани“, са чијег скупа је поручено да се „више никад не сме десити да ико у Црној Гори слави издају Црне Горе“.

После изласка из Скупштине, а након што су посланици парламента усвојили резолуцију којом се проглашавају ништавним одлуке Подгоричке скупштине из 1918. године ухапшен је Небојша Медојевић, председник опозиционог Покрета за промјене и један од лидера Демократског фронта.

Медојевић је ухапшен по налогу Вишег суда у Подгорици у предмету поводом тврдњи о примању и давању мита, саопштио је МУП Црне Горе.

Повезане објаве