Учесници „FATE“ пројекта на пријему у градској кући

Петак, 07.09.2018. 23:10 Извор: ГОЛУБИЦА

У оквиру пројекта под називом „FATE“ (Fighting for equal access to exercise), чији је циљ поспешивање интеграције особа са инвалидитетом путем спорта, у суботу 8. септембра, у малој сали СПЦ „Војводина“ биће одржан међународни турнир у кик боксу, а приход од продатих улазница биће дониран Удружењу за подршку особама са Даун синдромом.

Тим поводом, заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић примио је директора општинске Управе Требње Јанеза Пирца, координаторку пројекта Матеју Жупанчич, председницу Удружења за подршку особама са Даун синдромом Виолету Поповић и представнике спортских клубова из Италије, Словеније, Словачке и Србије који учествују у пројекту.
– Град Нови Сад издваја значајна средства за програме подршке особама са инвалидитетом. Брига о осетљивим категоријама становништва мора да буде системска и спроведена на институционалном нивоу, али не може бити потпуна, ни успешно спроведена уколико се у тај процес не укључе и различите друштвено одговорне компаније, организације и појединци. Поред тога што има међународни карактер и неоспорни спортски значај, сутрашњи турнир је важан јер скреће пажњу јавности на веома битну тему, а то је друштвена интеграција особа са инвалидитетом, путем спорта. Величина успешних спортиста поред резултата, огледа се и у томе колико су спремни да помогну онима којима је помоћ неопходна, а Град препознаје значај оваквих догађаја и увек ће их са задовољством подржавати-изјавио је Срђан Кружевић позвао Новосађане да дођу на Турнир и подрже спортисте који се такмиче, као и саму хуманитарну акцију.
Директор општинске Управе Требње Јанез Пирц се захвалио на пријему и објаснио да је циљ пројекта „FATE“ да се особама са инвалидитетом пошаље порука да су прихваћени у друштву, да им се омогући да тренирају и да се прикупе средства за куповину опреме за бављење спортом.
Према речима Богдана Стојчића из Клуба тајландског бокса „Victory“ чији чланови редовно тренирају са децом са Дауновим синдромом  иако је почетна идеја била искључиво везана за прикупљање средстава, након првих тренинга са децом постало је јасно да је највећа подршка управо повезивање, а највећа награда дечија срећа и осмеси.
Хуманитарни турнир „До победе 7“ окупиће момке и девојке из целе Европе који ће се борити по К1 правилима, а под јурисдикцијом Кик-бокс савеза Србије. Предвиђено је да се одржи 11 мечева у кик боксу – шест професионалних и пет аматерских борби у мушкој и женској конкуренцији где ће наступити такмичари из шест новосадских клубова: „Спарта“ из Темерина, „Warrior“ из Ветерника, „Трон“ из Футога , „Fight club“ и „Victory“ из Новог Сада.

Повезане објаве