У НОВОМ САДУ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛЕ ДЕЦЕ

Голубица, СУБОТА 25.05.2019.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Републике Србије Небојша Стефановић и председник Фондације „Тијана Јурић“ Игор Јурић присуствовали су обележавању Међународног дана нестале деце, које је организовала Фондација „Тијана Јурић“ уз подршку Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Града Новог Сада.

Том приликом, на Тргу републике градоначелник Вучевић истакао је да је ово датум који опомиње да постоји проблем и девијације у друштву, да је модернизација света довела до тога да оне најмлађе и најрањивије опасности вребају са свих страна, и да је зато потребно да ујединимо снаге како бисмо заштитили нашу децу и младе од сваког потенцијалног зла.

– Игор Јурић је један од оних људи који је био спреман на све, само да ни једна породица не доживи судбину његове. И његове борбе су кренуле из Новог Сада, и постале наше борбе. Ми смо и пријатељи, и партнери. И Скупштина Србије је пре два дана усвојила „Тијанин закон“, доживотни затвор за најтежа кривична дела. Али закон је само једна од алатки. Борба не сме да стане. Мора да буде усмерена у превентивном правцу, а то захтева, не само ангажман полиције него сваког од нас, а пре свега нас који смо родитељи. Не смемо да имамо ни промил толеранције према ичему што може да искриви безбрижан осмех наше деце. Сувише је велики улог – срећа, безбедност и будућност наше деце – рекао је градоначелник Вучевић.

Mинистар унутрашњих послова Републике Србије Небојша Стефановић је у свом обраћању нагласио да према силоватељима и убицама деце Република Србија није никада имала, нити ће имати милости.

-Недавно усвојене измене Кривичног законика ће управо омогућити да такви људи заувек остану иза решетака. Пооштравање казнене политике према убицама, силоватељима, насилницима и свима који чине тешка кривична дела представља јасну поруку и решеност наше државе да такве људе пошаље што дуже тамо где им је место, а то је затвор. У Републици Србији срећом није забележена ни једна отмица детета од киднаповања мале Маше коју је полиција брзом реакцијом решила и спречила, али на жалост имамо честе ситуације бежања деце од куће. Припадници Министарства унутрашњих послова свакој пријави приступају врло озбиљно и одмах. Веома је важно да стално радимо на превенцији, да причамо са нашом децом, да им укажемо на могуће опасности, али да искључиво разговором решавамо проблеме када до њих дође – рекао је министар Стефановић.

У Србији годишње нестане око 1300 деце – већина деце која нестану безбедно буду враћена кући, али нека од њих, нажалост, заврше трагично. Низом активности, чланови Фондације и волонтери, скрећу и ове године јавности пажњу на проблем нестанака деце у Србији.

Игор Јурић, председник Фондације „Тијана Јурић“ захвалио се присутнима на помоћи и подршци и рекао да се у последње три године урадило много како би се безбедност најмлађих подигла на виши ниво. Он је изразио велику захвалност и грађанима Србије на 160 хиљада прикупљених потписа који су помогли да се усвоје измене Кривичног законика.

-Наша Фондација свакодневно улаже напоре како би се општи степен безбедности подигао на виши ниво у нашој земљи. Овај дан је посебан по томе што можемо да нагласимо да сва нестала деца неће бити заборављена. Као човек који је доживео страшну судбину, сигуран сам и обећавам да никада нећу дозволити да иједно дете које се тражи буде заборављено. Иако смо поносни на заједнички учинак свих нас у протеклом периоду, знамо да наша борба није готова – рекао је Игор Јурић и изразио наду да ће и у Србији заживети систем обавештавања у случају нестанака деце познатији као „Amber Alert“.

 

Извор: Голубица

Повезане објаве