У Тиват упловила највећа приватна јахта на свету

Голубица, ПОНЕДЕЉАК 17.06.2019.

Јахта која припада председнику Уједињених Арапских Емирата, шеику Халифи бин Заједу ел Нахјану упловила је јутрос у марину Порто Монтенегро у Тивту. У питању је највећа приватна јахта на свету – 180 метара дуги „Азам“.

Луксузно пловило везано је на месту тиватске марине које је способно да прими бродове дужине до чак 250 метара, пише црногорски портал Бока њуз.

„Азам“, одлучни у преводу са арапског, ван је домашаја шетача кроз марину Порто Монтенегро и фотографа, па његова посада и путници уживају у потпуној дискрецији.

Јахта председника Уједињених Арапских Емирата, шеика Халифе бин Заједа ел Нахјана, по специјалној поруџбини, направљена је 2013. године у чувеном немачком бродоградилишту „Lürssen Yachts“, а изградња је коштала око 610 милиона долара.

Брод дуг 180 и широк скоро 21 метар, има 13.136 бруто тона и величине је осредњег крузера.

За тако велико пловило „Азам“ има неуобичајено мали газ од само 4,3 метра, што му у комбинацији са специфичном, витком формом трупа и са изузетно јаким погонским системом укупне снаге скоро 94.000 коња, омогућава постизање за једну јахту, вртоглаво високе максималне брзине од чак 31,5 чворова.

Овај челично-алуминијумски брод покрећу два дизел мотора МТУ и две плинске турбине „џенерал електрик ЛМ 2500“, а брод нема класичне пропелере, већ му је погон изведен преко четири тзв. водомлазна пропулзора.

Према писању портала Бока њуз, осим осталих луксузних садржаја, пловило има два базена, два хелипеда, биоскоп, највећу дворану за ручавање и свечаности на једној јахти димензија 29 са 18 метара и још много тога.

Овај ултралускузни брод на себи носи и мини-подморницу, све стаклене површине на „Азаму“ направљене су од непробојног стакла, апартман власника је и додатно оклопљен панелима балистичке заштите од кевлара, а јахта чак има и систем за сопствену одбрану од евентуалног напада противбродским ракетама.

„Азам“ прима 36 путника о којима брине 60 чланова посаде.

 

Повезане објаве